- I beregningene er det ikke tatt med at en luft/vann varmepumpe har en typisk energidekning på 70 prosent mot 90 prosent for en bergvarmepumpe, kommenterer Jørn Stene, førsteamanuensis II ved NTNU, Institutt for energi- og prosessteknikk, hvor han blant annet underviser i varmepumpeteknikk.
I artikkelen om den svenske undersøkelsen siterte VVS-Forum Anders Odell hos Energimyndigheten i Sverige som sa at for hus som ikke kan bore etter jordvarme, er nå en effektiv luft /vann varmepumpe et godt alternativ. Han viste til at energibesparelse er beregnet for bygninger som har behov for energi på 15 000 kWh / år, 25 000 kWh / år og 35 000 kWh / år. Resultatene viser at luft / vann varmepumper gir gjennomsnittlig besparelse på 60 prosent.
I Jørn Stenes innlegg her på VVS-Forum påpeker han at henholdsvis 30 prosent og 10 prosent av årlig varmebehov leveres fra tilsatsvarmekilden (vanligvis elektriske varmekolber). Den lavere energidekningen for luft/vann anlegg skyldes at avgitt varmeeffekt avtar ved synkende temperatur på varmekilden (uteluften).
Hvis en luft/vann varmepumpe har en gjennomsnittlig effektfaktor (COP) på 2,5 og 3,0 og 70 prosent energidekning vil anlegget gi en årlig besparelse på hhv. 42 prosent og 47 prosent Det er vesentlig lavere enn de oppgitte 60 prosent. En god bergvarmepumpe med gjennomsnittlig effektfaktor på 3,5 og 90 prosent energidekning vil gi en besparelse på ca. 65 prosent - dvs. typisk 20-25 prosentpoeng høyere besparelse enn et luft/vann anlegg, skriver Jørn Stene i sin kommentar.
Les hele testen hos Energimyndigheten
Les også Luft/vann varmepumper mer effektive og stille
Har du Tips til VVS-Forum?
GI DIN KOMMENTAR HER: