- Prosessen med innovative anskaffelser har gitt oss merverdi, sier Hans Erik Skari, enhetsleder byggeprosjekter, Elverum kommune.

- Jeg er imponert over hvordan prosessen med innovative anskaffelser har gitt merverdi for oss i dette prosjektet. Før dialogkonferansen ante vi ikke hvilke muligheter for smarte løsninger som fantes ute i markedet. Gjennom dialogkonferansen, de skriftlige innspillene med påfølgende en til en-møter er vi nå i ferd med å realisere det mest innovative skolebygget i Norge.

Hans Erik Skari, enhetsleder byggeprosjekter, Elverum kommune:[/caption]

- Som følge av en innovativ anskaffelse realiserer vi nå følgende elementer i dette prosjektet. Vi får en god læringsarena for elever og ansatte, et godt inneklima for å sikre helse trivsel og økt produktivitet for elever og ansatte, et robust bygg for å sikre lave drifts og vedlikeholdskostnader, materialbruk som legger til rette for nye arbeidsplasser basert på skog og tre (Det grønne gullet), reduserer CO2 utslipp - (Det grønne skiftet), og vi legger til rette for smidig utnyttelse av bygge forskrifter for å sikre en mer effektiv gjennomføring av «Det grønne skiftet»


Fremtidens bygg basert på fortidas kunnskaper - Grønt og nyskapende
- I prosjektet ønsker vi å finne ut om dagens forskrifter er tilpasset samfunnets ønske om mer bruk av tre, jf. «Det grønne skiftet». Vi ønsker å bidra til at byggemetoder og forskrifter møtes på en mer smidig måte når det gjelder lyd, akustikk, brann, luft, varme og inneklima, forteller Han Erik Skari.

- På Hanstad skole utreder vi dette i samarbeid med leverandørene, Nasjonalt program for leverandørutvikling, Kommunelegen, Teknikk og Miljø v/ enhet for byggesak og ulike forskningsmiljøer. For eksempel utreder vi inneklima ved bruk av massivtre i forhold til elevenes helse, trivsel og produktivitet. Forskningen på inneklima er finansiert av Regionalt forskningsfond og gjennomføres i tett samarbeid med Treteknisk institutt, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og miljørettet helsevern v/Knut Skulberg. Prosjektet har vekt interesse både nasjonalt og internasjonalt, og vil blant annet bli omtalt på nasjonal inneklimakonferanse samt på internasjonal klimakonferanse i Vancouver, forteller Skari.

Dokumenterer fortidas kunnskap om trebyggerier for framtidas byggeprosjekter
- Alle som har erfaring med tømmerhus vet at massivtre har flere gode egenskaper som dagens tekniske forskrifter kanskje ikke legger godt nok til rette for. Vi ønsker å dokumentere fortidas kunnskaper om trebyggerier slik at vi kan legge dette til grunn for framtidas byggeprosjekter, bl.a. i Ydalir som blir kommunens klimanøytrale bydel, sier Hans Erik Skari.

Fakta om bygget:
•34 cm tykke massivtre i yttervegg uten tilleggs isolasjon
•Akustiske tiltak og lydskille ved bruk av trefiber
•Desentraliserte ventilasjonsanlegg og naturlig lufting (ingen ventilasjonskanaler)
•Integrert solavskjerming i vinduer (redusert risiko for ytre skade)
•Kort byggetid – massivtre-bygget reises på 2 uker, og ferdigstilles til bruk på 3 mnd.
•Lavt energiforbruk maks 70 kWh/m2år
•Industrialisering av produksjons- og arbeidsprosesser
•Dialog, forhandling og samspill med markedet
•Konkurransegrunnlag som premierer bærekraftige løsningsforslag fra leverandører
•Forskning på inneklima i samarbeid med Forskningsrådet, Treteknisk institutt, kommunelegen og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, finansiert av Regionalt forskningsfond
•Standardisering av planløsninger, materialbruk og tekniske løsninger med tanke på gjenbruk i andre prosjekter
•Bidra med kunnskapsdeling til leverandører i ny bydel Ydalir (Klimanøytral bydelsutvikling)

Kilde:NKF.