– Forskriften til Avhendingsloven, tryggere bolighandel, satte en del krav til hva den bygningssakkyndige skulle kontrollere. Dette resulterte i at komiteen for NS 3600 i Standard Norge besluttet å revidere NS 3600 slik at den skulle samsvare bedre med forskriften. NS 3600 er ikke endret siden 2018, men har nå vært ute på høring. Målsetningen er å ha ferdig revidert standard innen utløpet av 2024.  Revisjonen har medført at forskriftsteksten er tatt inn i NS 3600, og således skal standarden følge forskriften. Dette vil likevel ikke føre til store endringer for rørleggere som bygger våtrom, sier Claus Norsted, daglig leder og takstingeniør i eget firma og rådgiver for Norsk Takst.

Norsk takst er bransjeorganisasjonen for landets takstforetak. Medlemmene utfører takstoppdrag over hele landet, på ulike fagfelt som bolig, næring, skade, landbruk, el-takst, samt teknologi- og spesialområder.

Forslag til endringer

Forslaget til endringene i NS 3600 vil ha tydeligere krav til tettesjiktet for våtrommet:

1.9 Dokumentasjon for våtrom
1.9.1 Dokumentasjon av tettesjikt (membran)
Forskriftstekst: (Dekkes ikke av forskriften)
Tilleggsbestemmelser:
Gjennomgå framlagt dokumentasjon for tettesjikt (membran), diffusjonstetting og tekniske og elektriske anlegg på våtrom.
Kriterier for tilstandsgrad
TG 0: For å få TG 0 for dokumentasjonen skal følgende punkt være oppfylt for våtrom i nyere boliger (0 til 5 år gammelt):
For søknadspliktig tiltak i våtrom:
—     Kontroll-erklæring med sluttrapport fra uavhengig kontroll fuktsikring.
For øvrige våtrom skal ett av følgende punkt være oppfylt for dokumentasjon for å få TG 0:
—     Dokumentasjon i henhold til bransjenorm som for eksempel Byggebransjens våtromsnorm (se litteraturliste) eller tilsvarende
—     Dokumentasjon på bestått vanntest av gulv (foto med identifikasjon), se litteratur-liste, i tillegg til foto av utførelsen av det vanntette sjiktet på membranens oppkant på vegg og ved dør
—     Angivelse av tettesjikt (membran) og dokumentasjon på at monteringsanvisninger og godkjenningsdokumentet er fulgt (foto med identifikasjon)
For tekniske anlegg, se tabell 1. For elektriske anlegg, se tillegg B.
TG 1: TG 1 brukes ikke
TG 2:
—     Ikke dokumentert utførelse.
—     Dokumentasjonen tilfredsstiller ikke kravene angitt for TG 0

– Dette medfører at det må foreligge dokumentasjon på alle våtrom for å få en lav tilstandsgrad. Jeg vil anbefale å legge dokumentasjon inn i eksempelvis Boligmappa for å slippe jobb i etterkant.

– Komiteen har valgt såpass høyt kravnivå, da rehabilitering av bad ifølge DIBK skal utføres i henhold til TEK 17, men at det ikke er søknadspliktig og derfor heller ikke krav om uavhengig kontroll, men FDV-dokumentasjon bør uansett foreligge.

– I tillegg skal den bygningssakkyndige foreta kontroll i bakenforliggende vegg til dusjsonen eller det mest vannbelastet område i våtrommet, det vil si på utsiden av badet. I forbindelse med utbedringer av bad vil det derfor være en god løsning å montere en inspeksjonsluke for senere kontroller, sier han.

Utfordringer for rørlegger og takstperson

Han peker på flere utfordringer for bransjen som følge av endringene.

– Endringene kan føre til utfordringer med å få frem dokumentasjon for utførelsen, så hvis kontrollerklæring for uavhengig kontroll eller annen dokumentasjon på utførelsen ligger i Boligmappa eller tilsvarende sted vil det være en stor fordel.

- Rørlegger eller utførende må eventuelt bruke tid når selger eller den bygningssakkyndige tar kontakt for å få frem dokumentasjon, avslutter Norsted.