Som varslet i Klimameldingen tidlegere i vår, vil regjeringen skjerpe energikravene for nye bygg. Passivhusnivå innen 2015 og nullenergi i 2020. Regjeringen gjør det helt klart at de ønsker å bruke Lavenergiprogrammet som virkemiddel for å få økt kompetanse i byggenæringen.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete viser  gjennom Stortingsmeldingen om bygningspolitikk at kompetanseheving i byggenæringen er ett av hovedmålene.

- For å nå målene om energieffektivisering må vi nå ut til alle med informasjon. Vi har tidligere påpekt at både byggevarehusene, prosjekterende og utførende som er i kontakt med boligeierne, har en stor innflytelse på hvilke energitiltak som blir valgt.  Det er derfor avgjørende at disse gruppene har god kunnskap om hva som kan og bør gjøres.   Og det er gledelig at regjeringen spesielt nevner at de ønsker å satse videre på  Lavenergiprogrammet for å få løst denne oppgaven, sier Hauge.

BYGG 21
- Det er mye penger involvert i byggenæringen. Derfor trenger vi ei kompetent næring. Det blir gjort for mange feil i prosjektering og praktisk bygging i dag. Samtidig er produktivitetsutviklingen lav. Regjeringa vil derfor invitere byggjenæringa til samarbeid om et kunnskapsløft. Satsingen har vi kalt «Bygg21», sier Navarsete.

Bygg 21 skal være en  samarbeidsplattform for forskning og innovasjon, utdanning og formidling av gode løsninger.

- Erfaringene med Lavenergiprogrammet er gode og programmet vil bli knyttet opp til Bygg 21, står det i meldingen.

- Dette er gode signaler for Lavenergiprogrammet. Bygg21 er en viktig satsing i Stortingsmeldingen og det blir spennende å være med i det videre arbeidet, sier daglig leder Guro Hauge.

Når kommer pengene?
Det er mange positive signaler i Stortingsmeldningen og nå gjenstår det å se om disse følges opp i kommende statsbudsjett.

- Vi forventer at tiltakene i meldingen får konsekvenser når statsbudsjettet legges fram i høst. Uten penger vil vi ikke klare å nå målene, sier daglig leder i Lavenergiprogrammet.