Selv om det er synkende energibehov i Europa og vanskeligere å få tak i avfallsbrensel for norske fjernvarmeanlegg, er det en optimisme i bransjen.

- Fjernvarme er fortsatt den beste måten å forsyne norske byer med energi til varmt  tappevann og oppvarming. Fjernvarme er dessuten en fleksibel energiløsning som kan utnytte spillvarmekilder og fornybare brensler. Det passer hånd i hanske med de kravene befolkningsveksten og klimautfordringen stiller til oss, sier adm. direktør Torstein Melhus i Agder Energi Varme til Vvsforum.

Han forteller videre at selskapet nå er i dialog med flere aktører på eiendomssiden for å tilpasse løsningen til kundenes behov. 
- Vi ønsker å bruke den kunnskapen vi har på vannbårne systemer for å bidra til gode løsninger på sekundærsiden, sier Melhus.

Mer til komfort
Selv om varmebehovet reduseres i takt med energisparing, tror Melhus behovet for varmt tappevann vil øke, grunnet økt befolkningstetthet i byene.

- Innbyggerne kommer til å bo tettere og høyere, det er i seg selv en positiv utvikling for miljøet. Det vil her bli behov for oppvarmingsløsninger som er enkle og tar liten plass. Dette gjelder spesielt varmt tappevann, som i passivbygg vil utgjøre en større del av energibehovet enn oppvarming, sier Melhus.

Passivbygg krever mindre energi enn tradisjonelle bygg, men vil likevel utgjøre en betydelig leveranse hvor hovedvekten vil være varmt tappevann.

- Fjernvarme er fortsatt eneste muligheten til å utnytte spillvarme i stor skala, som spillvarme fra industri og avfall, samt geotermi - som vil komme. Fjernvarme utgjør, i bystrøk, en viktig effektoppdekking. Nye typer strømforbruk kan gi fremtidige kapasitetsutfordringer i strømnettet. Kraftsystemet vil trenge avlastning, ikke minst i tettbygde strøk, sier Melhus.

Bedre rør
EU har vedtatt direktiv om individuell avregning av hver boenhet, som i dag ikke er et krav i Norge.

- Vi mener dette skaper en ramme for å etablere løsninger som vil kunne ivareta dette kravet, og samtidig forenkle sekundærsiden i byggene. Det vil også eliminere interne fordelingsmaler slik at alle betaler for det de faktisk bruker, sier han.

Melhus mener at fjernvarmeselskapene med  fordel kan ta eierskap til krav for utførelse på rørstruktur i bygget.

- Det bør gjøres i tett samarbeid med utbygger, og vil inkludere krav til isoleringsgrad, og tilbud om individuell avregning. Her ønsker vi sterkere deltakelse fra VVS- bransjen, slik at vi sammen kan etablere gode løsninger, sier Melhus, som mener installering av vannbåren oppvarming til gulvvarme/radiator er like enkelt og kostnadseffektivt som alternative løsninger.

- Oppvarmingsbehovet i passivbygg ivaretas av en varmesløyfe i badegulvet, pluss eventuelt varme i stuegulv /radiator. For ytterligere å benytte fordelene ved varmt vann i bygget, arbeider vi også med å få koblet både oppvaskmaskin, tørketrommel og vaskemaskin på varmt vann fra fjernvarme. Et annet viktig element for næringsbygg med passivstandard er kjøling, da vi ser at nye, tette bygg krever mer tilført kjøling. Det er avgjørende at fjernvarmeaktørene kan tilby gode kjøleløsninger for å ha et komplett tilbud til våre kunder. Det har vi i Kristiansand gjennom kaldt saltvann fra 150 meters dyp, sier Torstein Melhus.

Agder Energi Varme er på hugget for å tilpasse seg til de nye tidene:
- Passivbygg gir en mulighet til å tenke nytt og skape gode løsninger, sier Torstein Melhus, adm. direktør i selskapet.