Høykvalitets elektrisk energi bør ikke brukes til det energibehovet med lavest kvalitetsbehov av dem alle - varme ved lav temperatur, selv om en andel av elektrisiteten isolert sett kommer fra "ren" vannkraft. En samlet Nordisk eller Europeisk kraftmiks må legges til grunn i et marked som importerer og eksporterer kraft på timesbasis.
I spørsmålet om energisparing virker det også som om Elvarmeforeningen indirekte sier at elektrisk varme bruker minst energi, og vannbåren varme mest energi. Dette er jo ikke tilfellet. Godt regulerte vannbårne anlegg gir en jevnere innetemperatur og lavere forbruk ved god utførelse. Og vannbåren varmebærer er avgjørende for å få faset inn fornybare kilder. Dessuten er det "tilført energi" til bygget som er vesentlig. Dersom man dekker 40% av varmebehovet med solvarme og resten med en miks av bio og el, har man gjort bygget delvis selvforsynt med varme uten å måtte isolere seg til fant.
Noe høyere investeringskostnader må påregnes for disse fleksible systemene, men det er det verdt for lavere løpende kostnader, bedre miljø og ikke minst bedre inneklima.
Kommentaren er skrevet av Bjørn Eriksen, Aventa.no