Torsdag 25. januar var det ”stinn brakke” i arkitektenes hus i Josefines gate i Oslo. Foranledningen var at Norske arkitekters Landsforbund hadde invitert til frokostmøte med Hansjürg Leibundgut. Han er professor i bygningsteknikk ved Eidgenössische Technische Hochschule i Zürich (ETH), der han innehar lærestolen i Building Systems ved Institutt for teknologi i arkitektur.

Professor Leibundgut mener at Norge og flere andre land satser feil når de går inn for lavenergi- og passivhus. Dette er i samsvar med signaler fra Sverige, der begeistringen for passivhus er dalende.

– Oppgi lavenergi- og passivhus som strategi, og sats heller på energiproduksjonssiden, fremhevet professor Leibundgut. – Heller mindre isolasjon og mer intelligent oppvarming! Ifølge Leibundgut vil en slik tilnærming muliggjøre en mer miljøvennlig arkitektur, og antakelig er det et syn som gleder forkjempere for godt innemiljø.

Hansjürg Leibundgut mener det er mye gunstigere å satse på solvarme i kombinasjon med varmepumper. Den kombinasjonen er forlegst tatt i bruk i Norge, men professor Leibundgut mener vi bør gå langt mer drastisk til verks enn vi gjør i dag. Han har utviklet en ny type solpanel og vil bore til minst 400 meter, og derved få ut høyere effekt av varmepumpen, med COP 10-12 som krav. I Sveits og mange andre land er det en nødvendighet med høy COP fordi strømnettet ikke vil tåle en generell overgang til varmepumper med så lav COP som 3-4. Høy COP forutsetter dype brønner. 

– Vi tar varme fra solfangeren om sommeren og fører den ned til 450 meters dyp med en diameter på 30 cm, men vi kan gå til 1 000 meter, opplyser Leibundgut. – I Norge bores det ikke dypere enn til 200 meter. Vårt system er patentert og bygger på vårt eget solfangerpaenl og spesielle løsninger for energibrønnene. Når varmen hentes opp igjen, skjer det med lavtemperatur turbomaskiner med en COP på 12.

Professor Hansjürg Leibundgut opplyser at utviklingen mot kombinasjonen av solvarme og varmepumper med høy COP går raskt, og at det i Zürich er mange småfirmaer som kan mye om nye teknologier. Blant annet arbeides det med å lage soltak som kan brukes på verneverdige bygninger.

På spørsmål om ikke hans løsning med ekstremt dype energibrømnner vil bli for kostbare, svarte Leibundgut:
–Javisst er det dyrt å bore, men hullet varer i tusen år, så hva betyr prisen?