I juni sendte NVE ut et forslag på høring om flere endringer i Energimerkeforskriften. Fristen for høringsuttalelser er satt til 24. september. Forslagene er mange, men det Norsk Varmeteknisk Forening er mest glad for er endringen fra arealgrense til effektgrense for oljekjeler.
– Vi er veldig glad for dette. Vi har fått det som vi ønsket og har ventet på dette lenge. Nå er i praksis alle hull for å slippe unna energimerking på tekniske anlegg tettet, forteller Rolf Munk Blaker til VVS-forum.no
De foreslåtte endringer omfatter følgende temaer.
- De fleste ”smutthull” for å hindre at bygg ikke blir omfattet av energimerkeforskriften elimineres.
- Nødvendige presiseringer for å sikre at flest mulig boliger og bygg omfattes av energimerkeforskriften.
- Overgang til effektgrenser for kjelanlegg/varmeanlegg i stedet for arealgrenser for å fastsette hvilke anlegg som skal omfattes av energimerkeforskriften.
Alle oljekjeler
Blir forslaget til endringer vedtatt må i praksis alle oljekjeler energimerkes. Forslaget innebærer at alle varmesentraler i bygg med kjele for fossilt brensel som er eldre enn 15 år skal engangsmerkes (med frist på to år etter at kjelen er 15 år), og alle varmesentraler i bygg med effekt større enn 20kw og nyere enn 15 år skal energimerkes hvert fjerde år.
– Det er i praksis alle oljekjeler i Norge, sier Munk Blaker. En dramatisk endring til det positive fra dagens ordning med krav til merking av kjeler i boliger over 400 kvadratmeter, hvor de aller fleste slipper unna kravet om energimerking, fortsetter han.
Bedre anlegg
Bakgrunnen for Norsk Varmeteknisk Forenings glede over forslagene er flere.
– Vi får langt bedre og mer miljøvennlige anlegg nå som alle blir påtvunget inspeksjon og merking, fastslår Munk Blaker. – Og så blir det mer jobb på dere? – Ja, selvfølgelig er det også gledelig. Alle våre fyringsteknikere i medlemsbedriftene i foreningen vil få mer jobb og nytte av dette, men det viktigste er at vi forhåpentligvis får mer energieffektive anlegg og mindre forbruk av olje per kilowatt varme. Jeg synes de foreslåtte endringer er helt i tråd med Norsk Varmeteknisk Forenings ønsker og syn på energimerkeforskriften. Vi har i forslaget fått gjennomslag for alle våre ønsker for innholdet i forskriften, spesielt at man går over fra arealgrenser til effektgrenser i kW for å bestemme hvilke varmesentraler som skal omfattes av energimerkeordningen, avslutter Munk Blaker.
Kostnad for huseier
Mer jobb for fyringsteknikere, mer effektive anlegg, og å etterkomme myndighetenes krav til energimerking vil koste penger. Huseierne får regningen. For tekniske anlegg finnes foreløpig ingen løsning over selvangivelsen. Prisen anslås til cirka 2000 kroner for merking av teknisk anlegg i en bolig. I tillegg kommer evt. utbedringer som må gjøres. Resultatet vil sikkert bli at mange oljekjeler må byttes blant annet som følge av veldig dårlig virkningsgrad, men Munk Blaker understreker at det opp til huseier å utbedre anlegget.