Siden det store klimamøtet i København i desember har klimasaken slitt i motvind. Den store, globale og forpliktende klimaavtalen ble det ingenting av, FNs klimapanel har gjort feil som har svekket troverdigheten.

En kald vinter i Nord-Europa og i Nord-Amerika har ikke heller styrket folks overbevisning om at menneskeheten står midt i en klimakrise.

YouGov har utført en meningsmåling blant et representativt utvalg av befolkningen for Mandag Morgen. Resultatene viser at klimasaken er kraftig svekket. Klimaengasjementet blant folk har kjølnet.

45 prosent mener at klimatrusselen er overdrevet. 25 prosent har endret mening i løpet av det siste året: De tror ikke klimatrusselen er så alvorlig som mange trodde for et år eller to siden. 20 prosent sier de har vært overbeviste klimaskeptikere i lang tid og mener at klimatrusselen er svært overdrevet.

Over halvparten av de spurte mener fortsatt at klimatrusselen er alvorlig.

Over halvparten av mennene mener at klimatrusselen er overdrevet sammenliknet med 39 prosent av kvinnene. 26 prosent av mennene sier at de lenge har vært overbevist om at klimaforandringene er svært overdrevet. 15 prosent av kvinnene sier det samme.

41 prosent av de spurte mener at klimadebatten angår dem og deres hverdag, 19 prosent sier det motsatte. 32 prosent er enig i at klimadebatten har gjort dem mer bevisste, og at de tenker på klimakonsekvensene av egne valg når det gjelder energisparing, bilkjøring og annen type forbruk. 18 prosent er uenig i påstanden.

– Den kalde vinteren kan forklare folks økende skepsis til klimasaken, sier forskningsdirektør Knut H. Alfsen ved Cicero Senter for klimaforskning. En kald vinter tolkes som et bevis for at trusselen om global oppvarming er overdrevet. Den samme tendensen ser man i utlandet.

– Folk gjør den vanlige feilen at de kobler lokale værhendelser til global oppvarming. Da vi hadde 20 minus i desember her på Østlandet, så regnet det på Svalbard, og det var den fjerde varmeste måneden som er målt globalt, sier Alfsen. 2009 var også ett av de varmeste årene verden har opplevd noensinne.

Les hele artikkelen på Mandag Morgen

Les også kommentar på Hegnar Online