Vepsearten heter Vespa orientalis og skallet har ørsmå bølgeformer som skaper en såkalt gitterstruktur. Dette gir interferens – samme mekanisme som når lyset spiller i ulike farger på en CD-plate.

Det er de mørkebrune delene av skallet som har en slik struktur. De gule stripene på bakkroppen inneholder stoffet xanthopterin som også kan spille en rolle i å fange solenergien, tror en gruppe israelske forskere som er kommet frem til at naturen selv har skapt solceller.

Vespa orientalis lever i Midt-Østen og andre varme strøk. I motsetning til mange andre typer veps er den aktiv midt på dagen mens sola steker som verst.

Denne vepsearten lever i underjordiske kolonier. Arbeiderne i kolonien graver ut jord når kolonien skal utvides. De flyr ut jorda og dumper den et sted på overflaten.

Det rare er at vepsen arbeider hardest når sola steker som verst.

- Jeg var interessert i å forstå hvordan solenergi påvirker aktivitetsmønsteret til vepsen, sier den israelske forskeren Marian Plotkin i en epost til forskning.no.

Plotkin mener vepsen kan være i stand til å utnytte energien i solstrålene på en unik måte.

Resultater fra hans doktorgradsavhandling inngår i en artikkel som nå er publisert i tidsskriftet Naturwissenschaften.
Erik Stensrud Marstein ved Institutt for energiteknikk (IFE) forsker på solceller ved IFEs solenergiavdeling.

Marstein er mektig imponert over vepsen. Han sier til forskning.no at Plotkin og hans kollegaer har beskrevet en struktur med helt særpregede egenskaper, og at den ligner på de strukturene som lages i forbindelse med forskning på solenergi.

- Hadde vi kunnet bruke dette som en bakre plate på et solcellepanel og lagt solceller foran kunne vi økt kapasiteten på solcellene flere titalls ganger, sier IFE-forskeren entusiastisk.

Les hele artikkelen på Forskning.no