Disse tiltakene innebærer blant annet VAV-styring av fellesarealer, smart romregulering og diverse andre tiltak som bl.a muliggjør full nedstenging av fyringsanlegget i sommerhalvåret.
 
Enøk-rådgiver Johnny Lie ved Enhet for fag og utvikling hos Omsorgsbygg forteller at utførte beregninger viser at varmepumpene vil gi besparelser på ca. 490.000kWh hvert år for Oslo Kommune.

Dette er tall som kom frem i en energi- og miljøanlayse i 2013, rett før planleggingen av varmepumpeinstallasjoner ved Solvang sykehjem startet. Analysen var utført av AF Energi & Miljøteknikk.
 
-Vi har allerede gode tall fra start frem til i dag, men vi er ikke helt i mål ennå Fram til nå så er energiforbruket redusert med 31 prosent, mens målet vi har satt oss er 40 prosent energisparing, forteller  Johnny Lie.

 
Noe av utfordringen har vært å fordele vannet optimalt mellom berederparken (varmtvann) og til selve varmesystemet.  Men når dette er ferdig justert, så regner jeg med at målet på 40 prosent er nådd.
 
Varmepumpeanlegget består av tre utedeler som alle er plassert på taket, og syv innedeler som er plassert i teknisk rom.

-Anlegget har en totrinns løsning som gir høy temperatur og kvalitet på energileveransen, påpeker Lie.

Han sier videre at både strøm- og væskemåler er montert. Energidataene overføres deretter til EOS-systemet.

-Dette er viktig både for å kunne dokumentere varmepumpesystemets årsvarmefaktor (COP) og å være sikker på at varmepumpen leverer det den skal. Ved å ha oversikt over dette vil vi også kunne si noe om lønnsomheten og nedbetalingstiden for dette spesifikke tiltaket, sier Johnny Lie.

Mens arbeidet med montering foregikk var det viktig å ikke skape forstyrrelser for sykehjemmets daglige drift. Det meste av arbeidet skjedde i fyrrommet, i teknisk rom og på taket.

Det var satt av mye tid frem til midten av mars, da testing, innkjøring og prøvedrift foregikk. Det var viktig å sikre at det ble korrekt styring og optimal samhandling mellom SD-anlegg, varmepumpe og varmeanlegg.

-Ferdigstillelse av anlegget skjedde medio mars, og fra da av overtok Omsorgsbygg, sier Lie.

Fundament er bygget på en slik måte at lyd- og vibrasjonsstøy blir minimalisert. Egen lydvegg er bygget rundt uteanlegget, noe som også medfører at installasjonen knapt nok vil bli synlig for de omkringliggende omgivelser.
 
Et tilhørende varmerørsanlegg legges ned gjennom teknisk sjakt, bort til fyrrommet hvor det er koplet inn på eksisterende varmtvann- og varmeforsyningsanlegg.
 
Vaskeriet på sykehjemmet betjener også tre andre sykehjem, i tillegg til eget behov brukes det betydelige mengder tappevann.

-Varmepumpen har derfor som første prioritet å levere forvarmet vann til tappevannet og deretter vil all overskuddsenergi bli levert inn på varmesystemet, forklarer Lie, ENØK-rådgiver ved Enhet for fag og utvikling hos Omsorgsbygg.

Til slutt forteller han at varmepumpene var av en slik størrelse og tyngde, at det ble benyttet en mobilkran for å heise hele anlegget opp på taket.
 
Selve kontraktleveransen med å montere det 170kW store luft/vann varmepumpeanlegget var det GK som hadde.