Regelverket vil bidra til å sette miljøhensyn på dagsorden innenfor hele kulde- og varmepumpebransjen.
Alle som monterer kuldeanlegg og varmepumper må nå F-gass sertifisere seg. Kravene gjelder både montører og bedrifter, og er gjennom en inndeling i sertifiseringsklasser spisset mot behovet for kompetanse på den type anlegg bedriften betjener.
- - Vi forventer nå at antall aktører i markedet vil gå ned. Hittil har alle som har hatt lyst og initiativ, fritt kunnet levere og montere kuldeanlegg og varmepumper. Cowboyer uten formell kompetanse har montørene utført farlige installasjoner både for seg selv og omgivelsene, da vi snakker om gass under høye trykk og risiko for frostskader ved gasslekkasjer påpeker Rath.
- Mange forbrukere har endt opp med dårlig fungerende anlegg, og det har vært lav retur av klimagassen ved skroting. Kravet om sertifisering for montering av både små og store anlegg vil utvide markedet for de seriøse aktørene, minimalisere lekkasjer og sikre oppsamling av brukt gass.
Antallet varmepumper i Norge vil i år nærme seg 500 000, mens antallet kuldeanlegg er ca 80 000. Kravet til inspeksjoner og lekkasjesøking øker med fyllingsmengde på anleggene, og varierer fra kun kontroll ved førstegangs i gangkjøring, opp til 4 ganger årlig med fyllingsmengder over 300 kg. Kostnadene kan estimeres til mellom 2000 og 4000 kr pr lekkasjesøking, men dette spares fort inn ved redusert tap av den dyre gassen og på mer optimal drift av anlegget. Det er eiers ansvar å påse at lekkasjekontroll utføres og av sertifisert personell.
- VKE ( – Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi ) har et sterkt engasjement for å gjøre F-gass forordningen kjent og vellykket. Foruten å tilføre kompetanse i fagstyret til Isovator, som er bemyndiget av KLIF til å være sertifiserings- og evalueringsorgan, bruker VKE sitt europeiske nettverk til å innhente erfaringer og undervisningsmateriell fra land som lenge har hatt F-gass forordningen avslutter bransjesjef for Kulde i VKE Stig Rath .
.