Knut Olav Knudsen hadde med seg Jørn Bendiksen, kursansvarlig ved Brødrene Dahls nye Klimasenter i Larvik, til å forsøke å gjøre rede for forskjellen på gode og dårlige varmepumpeanlegg.

– Vi er begge varmepumpeentusiaster, understreket Knudsen og la vekt på at TEK 10 standard er god nok med bruk av varmepumpe – uansett om man velger luft/vann eller væske/vann-anlegg.

Med det mente han at det ikke alltid er nødvendig å bygge hus med passivhusstandard.

Likevel konkluderte han med at i en vanlig enebolig med et strømforbruk på ca. 25 tusen kwh i året, var det et væske/vann- anlegg med energibrønn som ville gi mest besparelse, selv om regnestykkene hadde noen usikre faktorer – som levetid, rentekostnader og lignende.
 
– Vi er gode til å bygge, men mindre gode til å måle om det fungerer godt nok og må bli bedre på det. – Uansett, gevinsten øker i takt med økte strømpriser, fastslo Knudsen og var overbevist om at de bare vil øke i fremtiden.
Klimasenter

Etter dette gjennomgikk Jørn Bendiksen de ulike varmepumpeløsningene som er installert ved Brødrene Dahls nye Klimasenter i Larvik (nylig utfyllende omtalt i vvs-forum.no).
 
– Alt vi har der kan overføres til boliger i en enklere form, sa Bendiksen.