MIC har allerede utløst store vedlikeholds- og reparasjonsutgifter, blant annet ved St. Olavs hospital i Trondheim. Dette understreker behovet for å ta fatt i problemet før det eskalerer ytterligere.
Med TEK17 innførte Norge i 2017 krav om sprinklersystemer i bygninger hvor personer med høy sårbarhet oppholder seg, som omsorgsboliger og flerfamilieboliger. Forskriftsendringen har økt etterspørselen etter sprinkelanlegg betydelig.
Globalt ser vi lignende trender. Bygningskravene for sprinklersystemer skjerpes og utvides i takt med urbanisering, økende bygningstetthet og stadig strengere sikkerhetsstandarder.
Fra å være en nisjeløsning i industribygg og næringslokaler, har sprinkler de siste årene blitt et viktig sikkerhetselement i et bredt spekter av bygg i Norge som følge av økt forskriftsendringer og bevissthet om brannsikkerhet.
Men en skjult fiende truer nå sprinklerbølgen: (MIC) – korrosjon forårsaket av bakterier, skriver Catalina Hoem Musinoi Hagen, Ole Øystein Knudsen og Sigrid Hakvåg i SINTEF.
De viser til at MIC allerede har utløst store vedlikeholds- og reparasjonsutgifter selv i moderne bygg med høy teknisk standard, blant annet ved St. Olavs hospital i Trondheim. Dette understreker behovet for å ta fatt i problemet før det eskalerer ytterligere.
Saken fortsetter under bildet:
Ole Øystein Knudsen, seniorforsker i Sintef og Catalina Hoem Musinoi Hagen, forsker i Sintef.
Eskalerer korrosjonsprosesser
MIC har før vært forbundet med støpejernsrør i marin leire, typisk i kommunale vannforsyningsnett og stålrør i olje- og gassindustrien. Men forskning viser at MIC også kan være en utfordring i vannfylte systemer som sprinklersystemer, spesielt der vannet står stille over tid. Slike forhold kan akselerere korrosjonsprosesser, svekke rørnettets integritet og føre til kostbare reparasjoner.
Dette tilsier at problemstillinger rundt MIC nå bør få langt større oppmerksomhet, både i forskningsmiljøene og i bransjestandardene, påpekes det.
Undersøkelser av sinkbelagte rør har vist at sinklaget kan gi tilstrekkelig beskyttelse mot korrosjon i nøytralt ledningsvann, men at rørene derimot kan være utsatt for MIC. Slik korrosjon oppstår når bakterier produserer syrer og andre aggressive forbindelser som angriper metallet.
Sulfatreduserende bakterier, som trives i anaerobe miljøer, spiller en særlig viktig rolle i MIC. De produserer hydrogensulfid, som er svært korrosivt for metaller.
Selv om godkjenningen av sinkbelagte rør i sprinkleranlegg ble trukket tilbake i 2021, er det fortsatt installert én til to millioner meter slike rør i bruk. Sikkerheten til disse anleggene håndteres nå ved at trykket overvåkes og hydrogengassen slippes ut kontrollert.
FG Skadeteknikk har utgitt prosedyre for dette. Hvis denne følges, er anleggene trygge i bruk.
Selvforsterkende effekt
Samtidig bidrar de til dannelse av mer hydrogengass i korrosjonsprosessen. Dette skaper en selvforsterkende effekt i sinkbelagte rør, siden hydrogengassen er næring for bakteriene: Det dannes mer hydrogengass når sinken korroderer, som gir næring til bakteriene, som igjen produserer er aggressivt miljø og mer hydrogengass.
Forebygging av MIC kan kreve avansert vannbehandling for å kontrollere bakterieveksten. Men det er også mulig at det å holde hydrogentrykket under kontroll vil være tilstrekkelig. Den lokale vannkjemien kan også spille en rolle, skriver de.
- De neste tiårene vil etterspørselen etter sprinklersystemer i ulike bygningstyper trolig fortsette å vokse. Med økende urbanisering og stadig flere komplekse byggemiljøer, vil det også bli stadig viktigere å sikre at disse systemene er pålitelige over tid.
Sintef forskerne mener problemstillinger rundt MIC burde få større oppmerksomhet i forskningsmiljøene og i bransjestandardene – og utløse en jakt på ny viten om fenomenet. Søkelys på forebygging, overvåking og materialvalg kan bidra til å minske risikoen for skader og sikre sprinkleranleggenes pålitelighet i et stadig strengere sikkerhetsklima.