Aktivhus

springer ut fra miljøet i Gaia Arkitekter, som har jobbet med bærekraftige hus i 25 år. Men Aktivhus er i dag et eget selskap som har utviklet en ny filosofi rundt miljøvennlige boliger. Ferdighuset som Aktivhus hittil har bygget seks av er gitt navnet Shelter.

-Hva skiller Aktivhus fra filosofien rundt passivhus?

-Det er stor forskjell, konstanterer umiddelbart daglig leder, arkitekt Rolf Jacobsen i Aktivhus. Og han forklarer det slik:

-Passivhus har et ensidig fokus på energieffektivitet,  og benytter balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning for å nå resultater. For å kunne kalle det aktivhus, må det være en mer overbyggende løsning, hvor både inneklima, miljøvennlige materialer og energieffektivitet /CO2-utslipp er med, sier Jacobsen til VVSforum.

Jacobsen stiller spørsmål ved om det rette inneklima oppnås gjennom passivhuset, men innrømmer at det ikke finnes kun én løsning. Han mener at passivhus har mye for seg, og at arkitektmiljøet rundt Aktivhus hele tiden har berømmet at det er kommet en standard for energieffektivitet som bransjen ikke har vært i nærheten av tidligere.

-Men, legger han til, standarden for passivhus sier lite om materialbruk. CO2-utslipp eller inneklima. Og det finnes ikke støtteordninger for dette, kun for energieffektiviseringen.

-En av de store skillelinjene mellom passivhus og aktivhus er at vi jobber med naturlig ventilasjon. Vi sitter på mye dokumentasjon på dette og at  det er knyttet problemer til varmegjenvinning ved hjelp av mekanikk og filter. Spørsmålet er om ikke hele beregningsgrunnlaget for passivhus er i ferd med å ramle sammen, hevder Rolf Jacobsen.

Han mener at den enkleste og mest robuste formen for ventilasjon er nettopp justerbare veggventiler og dimensjonerte avtrekkskanaler. Det er lett å beregne dimensjonene for å tilfredsstille det som er pålagt etter forskriftene.

Videre mener han at varmegjenvinning på avtrekksluften ikke bør kobles til luft -luft, men til luft-vann.

-Vi ser at det kan utvikles spennende kunnskapsbaserte løsninger som alternativer til balansert ventilasjon.

-Mener du at ventilasjonsbransjen pusher på for å sikre sine markeder?

-Ventilasjonsbransjen pusher på, ja, og de lever av å levere slike løsninger. Men skal vi til slutt ha gode hus for brukerne må vi finne løsninger som funker på best mulig måte. Rent teoretisk hadde det beste vært om vi bygget hus som pustet av seg selv. , men det ville vært mer framtidsrettet om bransjen i langt større grad hadde åpnet opp for og vært med på å utvikle forskjellige løsninger for naturlig ventilasjon.

-Grunnen til at vi bruker begrepet aktivhus, og har satt navn på selskapet til Aktivhus, er at i diskusjonen rundt passivhus har det ikke vært tydelige alternativer. Men med det motsatte begrepet av passivhus, nemlig aktivhus, så blir det tydelig.

Nå jobber arkitektene i Aktivhus med å lage nettopp en standard for denne typen hus.

- En aktivhusstandard vil definere en klar overordnet målsetning og klare delmål for forskjellige områder. Samtidig vil den være åpen for mange typer løsninger og konsepter. Formålet med en slik aktivhusstandard vil være å tydeliggjøre og konkretisere for offentligheten og i fagmiljøene at det finnes en annen og mer bærekraftig løsningsmodell enn passivhus og null-energi / pluss-energi hus.

-Vi er aktive ovenfor myndighetene for å få dette inn i TEK15, samt at vi jobber mot Enova og Husbanken. Men vi er ikke i en slik posisjon som miljøet bak passivhus, inkludert Sintef, sier han.

Han ser at Sintef har vært en sterk pådriver for passivhus, men vet at det er ulike meninger internt i Sintef, noe som etter hvert kan gi Aktivhus mer innpass der.

-Siste bekreftelse på vår filosofi var da olje- og energiminister Ola Borten Moe sa under Enova-konferansen ”Det grønne gullet” i Trondheim i januar. Der sa han at man må tenke bredere enn kun passivhus. Og det er et interessant signal, sier Jacobsen.

-Vi har ikke vært aktive med å bruke penger på markedsføring, men vi får lett aksept hos folk når vi presenterer konseptet. Det er lett å få støtte blant aktører i bransjen fordi det er en viss skepsis til passivhus. Dette gjelder i mindre grad de store aktørene, sansynligvis fordi de har en mer industriell tilnærming hvor passivhus passer inn.

-Vi tar utgangpunkt i materialer som er best for helse, som er fornybare og klimanøytrale. Da ender vi opp med trevirke. Husene våre er 100 prosent tre. Og at innvendig benyttes miljøvennlige overflateprodukter basert på naturmaterialer.

Ferdighuset Shelter har i utgangspunktet fire modeller. Nå er det to til på gang. Det første Shelter-huset ble bygget på Voss.

-Der lærte vi mye, sier Jacobsen, og forteller at nå er det oppført Aktivhus i Heidal i Gudbrandsdalen, Nøtterøy, Hamar, Sogndal, Leirfjord i Nordland og Nesodden.

-På to av disse har målinger etter én og to sesonger bekreftet våre beregninger at energibruken ligger under passivhus.

Aktivhus har på gang et stort prosjekt i Hurdal med 150 boenheter. Her har Aktivhus opprettet eget selskap som skal ta utbyggingen, og slik mener Jacobsen at de full kontroll med sin kompetanse og praktiske gjennomføringen av prosjektet.

- Vi er også i startfasen med et stort prosjekt i Kirkenes. Kirkenes er spennende fordi det vil skje mye der, både med tanke på oljeaktiviteter, økt kontakt med Russland og mineralleting. Behovet for boliger vil øke betydelig.

Shelter har et svært lavt energibehov og klimagassutslipp gjennom: arealeffektivitet, høy isolasjonsstandard, god design, bruk av fornybare energikilder, slik som sol og bioenergi.

- Vi i Aktivhus er opptatt av at kundene skal vite hva de får. SHELTER-hus vil derfor bli levert med sertifikater og dokumentasjon som viser at huset lever opp til Husbankens krav til lavenergibolig, samt beregninger som viser konkret energibruk pr. kvadratmeter per år, avslutter Rolf Jacobsen ovenfor VVSforum.