Evnen til å løse oppdrag i samarbeid med andre entreprenører var trolig en av kriteriene som GK Norge skåret høyt på da man sikret seg en av norgeshistoriens største kontrakter, å levere alt av ventilasjon til det nye Sykehuset Østfold.

- Ved siden av riktig pris veier kompetanse innen planlegging og gjennomføring tungt i kompliserte entrepriser som dette. Kunden forstår at et godt samarbeid mellom entreprenørene er nøkkelen til å holde budsjett. Derfor velges gjerne entreprenører som er best på dette, sier Torgeir Moe, regionsdirektør Øst ved GK Norge, som i disse dager er i ferd med å starte planleggingen.

Mange skal inn
Å montere ventilasjon bør helst skje på riktig tid i forhold til byggeprosessen forøvrig. Ofte er det flere som ønsker armslag på byggeplassen, ikke bare anleggsfolk som gjør finish, men brannisolatører, malere, rørleggere, kjølefolk, elektrikere og datafolk skal alle inn å utføre sine gjerninger i et høyt tempo.

- Derfor er det smart det prosjektledelsen nå gjør - å sørge for at entreprenørene tegner seg inn i et felles 3D tegningsgrunnlag, slik at alle kan se hverandres oppgaver på forhånd, samt finne en måte å samarbeide på til beste for oppdragsgiver, sier Moe til VVSforum .
Alle planlegger naturligvis sine egne prosesser på egen hånd - men i denne forbindelse, også med de andre entreprenørene. Det lages en fremdriftsplan for det hele, som brytes ned på mindre områder og små enkelt oppgaver.

- Her har alle i tillegg til sine egne oppgaver et overordnet ansvar for å sørge for god økonomi for kunden og problemfri fremdrift. Det er samarbeid på et høyt plan, der godvilje er et fint smøremiddel, sier Moe.  

Det er heller ikke småtteri GK Norge alene skal levere. Til sammen er det snakk om mer enn 80 ulike balanserte ventilasjonssystemer, samt et stort antall avtrekks- og vifteanlegg.

Koordinator
Flere av disse systemene knytter det seg naturligvis helt spesielle krav til. I tillegg kommer avanserte styresystemer med ulike sikkerhetsfunksjoner, til for eksempel isolater og operasjonsstuer.
Prosjekteringen av anleggene er påbegynt og i løpet av fire uker vil GK Norge ha sine første folk inne på anleggsområdet. Selve produksjonen vil begynne ved nyttår og foregå frem til september 2014, og etter en innkjøringsperiode blir det prøvedrift fram mot slutten av 2015.

I forbindelse med bygging av bl.a operasjonsstuene skal GK Norge dessuten fungere som renroms-koordinator. Oppgaven blir her å sørge for at alle elementer fungerer sammen, ikke minst i et ventilasjonsperspektiv. I en operasjonsstue er det i tillegg til hovedventilasjon en egen type ventilasjon som presser steril luft over hele operasjonsområdet fra en installasjon i taket. Såkalt LAF-tak.

- Dette er multidisiplinære prosjekter der ventilasjon er et overordnet, men svært viktig  felt, forklarer Torgeir Moe.

GK Norge vant kontrakten etter en omfattende runde med prekvalifisering, der man måtte dokumentere kompetanse, kapasitet, gjennomføringsevne osv. Etter denne var det tre firmaer det sto om. Kontrakten er på et sted mellom 100 og 150 millioner.