BSI AS har gjennom de siste åtte årene opparbeidet seg et solid fotfeste for hybrid ventilasjonsløsninger i det norske markedet gjennom sin leverandør og partner - danske WindowMaster AS.
-Løsningene er levert til en rekke bygg, og nå vil vi gjerne gi litt inspirasjon og dele våre erfaringer med prosjektledere, rådgivere, arkitekter og andre som jobber med ventilasjon, sier Hansen, til VVSforum.
Han påpeker at tradisjonelle ventilasjonsløsninger gir en rekke utfordringer i forhold til plassbehov, forutsigbarhet, sonestyring og energiforbruk.
-Ved å tenke nytt i en tidlig designfase av bygget – så åpner det seg en rekke nye muligheter. Hybrid fasadestyrt ventilasjon kan i mange tilfeller være et godt alternativ, sier Hansen.
-Hva er fasadestyrt hybrid ventilasjon?
-Bygget puster og tilfører frisk uteluft via motoriserte fasadevinduer, takvinduer eller røykluker, forklarer Hansen, og visertil illustrasjonen nedenfor.
-I oppvarmingsperioden vil behovsstyrt assistanse fra mindre mekaniske anlegg gi mulighet for varmegjenvinning slik at man totalt sett oppnår et optimalt inneklima, svært energivennlige bygg og en optimal totaløkonomi. Vinduer, varmekilder og VAV-spjeld i det mekaniske anlegget er styrt ned på romnivå, slik at man oppnår en effektiv lokal regulering.
-I praksis handler dette om å utnytte de verktøy man har, på en mer effektiv og sammensatt måte.
Hansen drar fem poenger rundt hybrid ventilasjon:
- Naturlig fasadestyrt ventilasjon hvor vindtrykk og oppdrift er drivkreftene som muliggjør store luftskifter med svært lavt energiforbruk og vesentlig reduksjon i plassbehovet.
- Mekanisk ventilasjon med mulighet for varmegjenvinner.
- Kjøleanlegg.
- Røykventilasjon med styrte motorer som kan inngå i en termisk regulering av definerte områder.
-Gjennom en total vurdering av de ulike behov og bygningsmessige forutsetninger så bruker man de verktøyene som er tilgjengelig til en samlet hybrid ventilasjonsløsning, sier han og viser frem følgende illustrasjon:
Vidar Henning Hansen mener at dersom man benytter en slik løsning vil man tilfredsstille alle gjeldende forskriftskrav og danne grunnlag for svært energivennlige og bærekraftige bygg med de beste sertifiseringer.
-Hvilke fordeler gir dette?
-For det første skaper det redusert plassbehov. Ventilasjonsaggregater kan reduseres vesentlig i størrelse da de store dimensjonerende luftmengder for kjøling i sommerhalvåret hentes via motoriserte vinduer og luker.
-Dernest har det stor brukerpåvirkning som gir stor grad av tilfredshet og fornøyde brukere. Lokal styring av direkte tilført uteluft gir rask respons, større tilfredshet og økt helseeffekt.
- Ikke minst snakker vi om vesentlig reduksjon av strømforbruk. Omfanget og driftstiden av mekaniske anlegg kan mer enn halveres og gir vesentlig reduksjon i strømforbruk.
-Det gir mulighet for store luftmengder og passiv kjøling av bygget med svært lave energiutgifter – gjerne i kombinasjon med lavemmiterende og varmeregulerende materialer samt effektiv bruk av røykventilasjonsanlegg.
-Og ikke å forglemme at dette er avansert styring som gir god kontroll på luftskifte, effektiv overvåking av alle rom og dokumentasjon av leverte energi- og inneklimaresultater.
Hansen går over til å snakke om styring av hybrid ventilasjon.
-En egen PC basert programvare styrer alle funksjoner i løsningen. Dette inngår dermed som byggets sentrale SD-anlegg. For kontrollert luftskifte i alle rom, simuleres hvert enkelt bygg med moderne metoder for å kartlegge stedlige vindtrykkspåvirkninger, forklarer han.
Illustrasjon: CDF beregning viser vindtrykkspåvirkninger
-Programmet vil da via input fra en utvendig værstasjon styre det enkelte opplukks optimale åpningsgrad for riktig luftskifte og minimering av trekkproblemer.
I oppvarmingsperioden eller ved ugunstige værforbehold, åpnes det for assistanse fra det mekaniske anlegget via lokalt styrte VAV-spjeld.
Riktig luftskifte opprettholdes og man utnytter effekten av varmegjenvinner.
Illustrasjon: Hybrid ventilasjon med styrte VAV spjeld på romnivå.
BSIs fakta om Integrert energidesign
For å oppnå bærekraftige bygg med forventet energibruk og inneklima så er det viktig med en overordnet forståelse og tidlig samhandling mellom ulike aktører, ifølge BSI som har satt opp følgende punkter for en tidlig avklaring kan være følgende:
• Byggets passive egenskaper som orientering i landskapet, passiv solavskjerming, fasadeutforming m.m
• Valg av materialer (avgassing, fuktregulering, termisk masse)
• Energieffektive tekniske løsninger (reduksjon av internlast og dermed kjølebehovet)
• Valg av ventilasjonsstrategi (potensiale for naturlig ventilasjon?)
• Rom og fasadeutforming med tanke på naturlig ventilasjon (plassering av åpningsbare felt, soneinndeling og sikring av fri luftbevegelse)
• Systemintegrasjon (enhetlig teknisk løsning for felles styring av luftkvalitet, varme , lys, solavskjerming m.m)
Illustrasjon: Eksempel på systemintegrasjon av tekniske løsninger via KNX.
- Hva er veien videre for hybrid ventilasjon?
-Vi merker en økende interesse for alternative løsninger i de kommende prosjekter hvor man tar steget videre mot nullenergibygg og ZEB, sier Hansen.
I den forbindelse kan vi nevne Campus Evenstad hvor Statsbygg har ambisjoner å levere et bygg i verdensklasse.
De sier følgende:
-Det nye Campus Evenstad-bygget er et pilotprosjekt i Forskningssenteret Zero Emission Buildings (ZEB). Dette blir trolig det første moderne bygget som har oppnådd så lave klimagassutslipp i Norge - og kanskje i hele verden - dersom målet nås.
-Prosjektet vil prøve ut nye ventilasjonsløsninger som utnytter naturlige drivkrefter og minimerer vifteenergien, som er en stor energityv. I tillegg skal kortreiste tre-baserte løsninger fra bæresystem til akustikkløsninger og varmeisolasjon bidra til klimakutt.
-Dette er spennende, og vi satser videre med ytterligere kompetansebygging og styrking av vår organisasjon for å være den foretrukne aktøren i Norge innenfor hybrid ventilasjon, avslutter daglig leder i BSI AS, Vidar Henning Hansen.
BSIs nyeste referanse:
Hansen nevner nye Mesterfjellet skole i Larvik som deres seneste og viktigste utstillingsvindu så langt. Skolen ble åpnet sist høst og har installert hybrid ventilasjon.
Her er det mekaniske ventilasjonsanlegget dimensjonert for å gi tilfredsstillende grunnventilasjon vinterstid. I sommermånedene luftes det i all hovedsak gjennom de motoriserte vinduene. Dermed kan det mekaniske nedskaleres, og da har man spart kanalføringer og store arealer til sjakter og tekniske rom. I dette ligger den økonomiske besparelsen, mens tillegget ligger i de motoriserte vinduene. Erfaringene sier at man vil omtrent kommer ut på det samme investeringsmessig. I tillegg får man erfaringsmessig lavere totale driftsutgifter.
En rekke aktører har allerede besøkt prosjektet og de melder tilbake om et spennende bygg med innovative løsninger.
I tillegg er det levert en rekke andre bygg rundt om i landet med de samme prinsipper men løst på ulike måter utifra forskjellige forutsetninger.
-Et konkret prosjekt forteller mer enn 1000 ekspertuttalelser, sier Hansen, og ønsker alle hjertelig velkommen til å ta byggene i nærmere øyesyn.
- Ventilasjon kan gjøres enklere med mindre plass
-Det finnes gode alternativer til store tradisjonelle ventilasjonsanlegg, nemlig hybrid ventilasjon, sier Vidar Henning Hansen, daglig leder i Building System Integrator AS i Larvik.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rørlegger Evensen AS har to tidsregninger i bedriften: