ROR er en uavhengig organisasjon, med mål om å løfte rørfaget og jobbe for sine medlemsbedrifter på Romerike og omegn. Opplæringskontorets daglige leder Ragnhild Berg Mehus, faglig leder Morten Holm, styremedlem Einar Mehus og styreleder Baard Aas kan fortelle at både tilbakemeldingene fra medlemsbedriftene og lærlingene bekrefter at de har lykkes godt med sitt unike konsept.
Her handler det om å tilføre lærlingene nødvendig faglig kompetanse i henhold til læremålene, men også å styrke dem personlig gjennom personlig oppfølging og omsorg.
Saken fortsetter under bildet:

Opplæringskontoret ønsker å skape en arena og treffsted hvor alle medlemsbedrifter er velkomne innom for å ta en prat. Her ser vi faglig leder Morten Holm ( nummer tre fra venstre), og styreleder Baard Aas ( helt til høyre) har besøk av noen rørleggerbedrifter.
Ulik bagasje og ulike behov
– Alle som kommer hit har med seg ulik bagasje og ulike forutsetninger, men med et felles mål om å bli rørleggere. For oss handler det om å tilrettelegge individuelt for at hver enkelt skal lykkes. Det innebærer personlige samtaler hvor vi kan snakke om alt. Det er viktig for oss å se mennesket bak lærlingen, skape mestringsfølelse og få dem til å fungere optimalt i et sosialt arbeidsmiljø. Det bidrar til at de blir trygge, får økt selvtillit og blir den beste versjonen av seg selv.
I tillegg forbereder de lærlingene fram mot svenneprøven i forhold til hva de får med seg i sine respektive bedrifter.
– På den måten tetter vi hull de måtte ha av praksis på arbeidsplassen, slik at de er godt forberedt på alle temaer som måtte komme opp under prøven.
Resultatene har ikke latt vente på seg. Pågangen fra bedrifter og lærlinger har vært stor, og i retur har opplæringskontoret levert dyktige og motiverte håndverkere. Per i dag har opplæringskontoret rundt 90 små og større rørleggerbedrifter i porteføljen.
– Det er ekstra hyggelig å se at vi tiltrekker oss bedrifter og lærlinger også utenfor Romerike, sier de og trekker fram Østlandske VVS, som et godt eksempel.
Selskapet som har 58 ansatte har valgt å bruke nettopp ROR som opplæringskontor.
Ved oppstart i ROR får lærlingene en komplett velutstyrt verktøykasse med alt av håndverktøy+ drill, laser og arbeidslampe.
- Vi ser det som svært viktig at alle lærlingene får nytt verktøy og slipper å «arve»utslitt brukt verktøy, forteller Ragnhild Berg Mehus.
- Vårt opplæringskontor har et stort lager av rør, deler og utstyr som brukes til øving gjennom læretiden og at alt av det som trengs til svenneprøven ligger på plass og dekkes i sin helhet av ROR. Lageret blir supplert fortløpende.
ROR har tilholdssted i romslige lokaler i Industriveien 3 på Skedsmokorset, med stor Gratis parkeringsplass og kort vei til kollektivtilbudene.
– Vi har svært god kapasitet, så her er det plass til enda flere – påpeker daglig leder Ragnhild Berg Mehus.
Stort og velutstyrt fagsenter
Opplæringskontoret har en Faglig leder er Morten Holm trekker også fram de gode fasilitetene som møter lærlingene. Vegg-i-vegg med opplæringskontoret ligger kompetansesenteret på 600 kvadratmeter. Her får de praktisk læring i både sprinkler og varme på ulike arbeidsstasjoner, og muligheten til å tette eventuelle hull de har i praksisen ute i bedriftene.
Saken fortsetter under bildet:

Opplæringskontoret har mange flotte arbeidstasjoner, her ser vi sprinkler stasjonen som lærlingene kan trene seg på.
– Vi har flere ulike arbeidsstasjoner i form av sprinkler og varmesentraler. Og til høsten vil vi også etablere en våtromsavdeling som gjør det mulig å se hva som skjer både på fremsiden og baksiden av membran, og som visualiserer de ulike våtsonene i gulv og vegger.
- Opplæringskontoret tilbyr også innføring i ADK, som inkluderer arbeid i grøfter, legging av stikkledninger, anboring på hovedvannledning under trykk og betydningen av HMS under arbeid supplerer styremedlem Einar Mehus og styreleder Baard Aas.
- Vårt ADK-1 kurs er et krav for å kunne utføre lednings-arbeid i grøfter på kommunal eiendom og gir god faglig kompetanse til alle som skal prosjektere, saksbehandle eller prosjektklede, byggelede og kontrollere VA-anlegg.
– Dette er et område med enormt etterslep i samfunnet, og for de som satser på ADK ligger oppdrag for milliarder av kroner og venter.
Saken fortsetter under bildet:

Læringene har også god tilgang til varmesentraler inkludert beredere og varmepumper.
Mange består svenneprøven
Opplæringskontoret på Romerike har svært lav strykprosent på lærlingene som avlegger svenneprøven. Dette mener gjengen på kontoret det er mange årsaker til.
- Grunnen til dette er den meget tette oppfølgingen lærlingene får underveis i sin utdanning hos ROR. Vi perfeksjonerer lærlingene og har tett dialog med lærlingene og bedriftene for å kunne tette hull i kunnskapen der hvor bedriftene melder tilbake om evt. mangler i forhold til læreplanmål og hvor lærlingen føler usikkerhet i sine kunnskaper.
Her er vi hands on hele tiden sier daglig leder Ragnhild Berg Mehus og faglig leder Morten Holm.
- Vi jobber også tett med prøvenemda for å hele tiden være oppdatert på det de ser i sine evalueringer og vurderinger av lærlingene.
Ønsker enda tettere dialog
Selv om tilbakemeldingene er svært gode, ønsker ROR en enda tettere dialog med lærebedriftene for hele tiden å kunne være i forkant av behovene i markedet.
Styreleder Baard Aas sier at de ser for seg et brukerforum eller en ressursgruppe, bestående av et utvalg medlemsbedrifter. På den måten kan vi være «hands on» gjennom tilbakemeldinger og innspill.
- Vi skal jo levere et best mulig produkt til næringslivet, derfor må også vi utvikle oss i takt med markedet, sier faglig ansvarlig Morten Holm.
I tillegg er det ønskelig å rette mer oppmerksomhet rundt de som består fagprøven.
– Det er et langt løp og mye arbeid bak et svennebrev, som vi ønsker å markere med en høytidelig sammenkomst. Vi ønsker at læringene skal være stolte av - og glade i - faget sitt og at de skal bli i faget i lang tid, sier de.
– Norge trenger dyktige rørleggere. Da er det viktig at vi viser dem at de er verdifulle og gjør en viktig samfunnsmessig jobb.
Positive tilbakemeldinger
- For Østlandske VVS AS har det vært helt naturlig å bruke Opplæringskontoret på Romerike, da jeg synes de gjør en meget god jobb med lærlingene. Den oppfølgingen våre lærlinger har fått, både på det personlige plan, men ikke minst det faglige, har gitt våre lærlinger og oss som bedrift en trygghet i vårt daglige arbeid som etter mitt syn er uvurderlig. ROR har riktig fokus på hva som er viktig for faget, og personene som skal utvikle seg til å bli dyktige rørleggere, påpeker Helge Ranheim i Østlandske VVS AS.
Snakker opp faget
ROR tar også sin del av ansvaret for å rekruttere flere rørleggere ved å være synlige på regionens skoler.
– Vi er jevnlig på ungdomsskoler, vi er på videregående skoler og vi er på messer og andre relevante utdanningsarenaer. Rådgiverne ved skolene har mange ulike fag og yrkesretninger å forholde seg til, og har naturlig nok ikke den innsikten i rørfaget som oss. Derfor er det viktig å fortelle de unge alle mulighetene de har gjennom dette yrkesvalget – og ikke minst alle veiene til et rørleggeryrke. Vi kan blant annet tilby et opplegg også til de som ønsker å gå rett ut etter ungdomsskolen og som vil ut i praksis arbeid så raskt som mulig framfor det tradisjonelle løpet.
De påpeker at bedriftene trenger forskjellige typer arbeidskraft, og at rørfaget har behov for både de som er veldig teoretisk interesserte og de som håndverkere i ordets rette forstand.
– Vi trenger ulike mennesketyper nettopp fordi faget er så mangfoldig, understreker de fire sentrale personene på Opplæringskontoret på Romerike.