Oljebransjens fremste bidrag, blir å arbeide for mest mulig effektiv forbrenning av fossil energi og bidra til innblanding av fornybare komponenter i fyringsoljen og i kombinasjon med fornybar energi.

Uten justeringer
- Econs potensialstudie, gjort på oppdrag av Transnova og Enova, konkluderer jo med at tungolje kan erstattes av bioolje uten justering, men for mindre anlegg må det ved innblanding over 20 prosent foretas justeringer, sa Nøstvik.

Tilgang på bioolje og ikke minst mangel på kunnskap er hemmende faktorer i utviklingen, men det skjer stadig noe i markedet, så generalsekretæren i Norsk Petroleumsinstitutt er betinget optimist for å finne gode løsninger på sikt.
- Tester fra blant annet Finland og andre europeiske land tyder på at henholdsvis 10 og 30 prosent biokomponenter ikke skaper problemer. Den finske bransjen har en målsetting om 15-20 prosent biokomponenter i fyringsoljen i 2020.

Inger-Lise M. Nøstvik påpekte at det så langt er lite bruk av biokomponenter i Norge og det må bli økt fokus på nye tekniske løsninger. Nøstvik uttrykte også et sterkt ønske om at Enova må gi støtte til investering og utprøving for å sikre økt kunnskap i det norske markedet.

Ikke forbudt!
I tillegg kom generalsekretær Nøstvik inn på Norsk Petroleumsinstitutts tolkning av den nye tekniske forskriften til Plan- og bygningsloven. Nøstvik sa dette i sitt foredrag i Stavern:

- Det er viktig for oss å få frem at det ikke er noe generelt forbud mot oljekjeler og at det selvfølgelig er lov til å reparere den man allerede har installert. Det er heller ikke forbudt å installere oljekjel til topplast, men man må installere oljekjel sammen med noe som kan ta grunnlasten. For bygninger på inntil 500 kvadratmeter gjelder det gamle kravet om 40 prosent fornybar energi, dersom det ikke medfører merkostnader over bygningens livsløp. For større bygg er kravet til fornybar andel økt til 60 prosent.

Norsk Petroleumsinstitutt vil for øvrig komme til å arbeide for å avklare begrepene ”oljekjel for fossilt brensel” og ”direktevirkende el” i tiden som kommer.