Stenbråten forteller at de ble litt overrasket når de leste om problemene på Kuben.
- Vi har brukt mye tid på å informere om valg av riktige dimensjoner og riktig montasje i våre presentasjoner og føler at kunnskapsnivået på området er bra hos rådgivere og entreprenører. Den feilen vi ser oftest nå er at man monterer spjeldene for tett ved avgreininger og dermed får måleavvik.
Les: Overdimensjonerte spjeld i Kuben - trolig årsaken til dårlig luft
Produktutviklingssjefen poengterer at Undervisningsbygg som byggherre ikke kan lastes, og mener de ikke skal behøve å inneha detaljkunnskap om utførelsen av anlegget.
- Så at de ikke kjente til dette er vel naturlig.
Hva synes du om at det tok et år før man fant årsaken?
- Nå vet jeg ikke hvor mye ressurser som ble brukt, men jeg vil tro den lange tiden det tok henger sammen med hvor intensivt man gikk til verks. Hvordan VAV-spjeldene regulerer bør være noe av det første man kontrollerer, hvis man mistenker at man ikke får de luftmengdene man skal ha, sier Stenbråten.
Hva kan gjøres for å unngå dette?
- Det er veldig viktig at den som prosjekterer følger leverandørens anvisninger. De må merke seg spjeldenes arbeidsområde og ta hensyn til at måleavviket varierer med kanalhastigheten. Jo lavere kanalhastighet jo større måleavvik. Man bør derfor vurdere hvor stort avvik man kan leve med ved prosjektert minimum og maks luftmengde, sier Stenbråten videre.
- Det er også veldig viktig å tegne inn spjeldene med riktige avstander til avgreininger og andre forstyrrelser, som for eksempel lyddempere med midtbaffel. Og ikke minst sørge for at det som prosjekteres blir gjennomført på byggeplass. Hvis man bytter leverandør underveis i prosjektet må man være nøye med å sjekke dokumentasjonen til det produktet som velges, slik at man ikke prosjekterer med ett produkt og monterer et annet. Det er stor sannsynlighet for at disse ikke har samme egenskaper når det gjelder arbeidsområde, målenøyaktighet og montasje.
Les: - Problemstillingen på Kuben er ikke ukjent
Dere har jo produkter som er beregnet for dette, og har dere gjort noen grep for å produsere enda bedre produkter?
- De nye VAV-produktene våre, Sirius og Pegasus, er kompakte produkter som erstatter både VAV-spjeld, lyddemper og plenumskammer, noe som gjør det mye enklere å montere med gode avstander til forstyrrelser. Men det er fortsatt viktig å velge et produkt med riktig arbeidsområde. Når vi måler luftmengden er det kanalhastigheten som skaper måletrykket, og uansett hvor gode sensorer vi har, eller hvor mange staver vi har i målekrysset, må vi forholde oss til de gjeldende fysiske lover, poengterer Stenbråten.
Når kom eventuelt disse produktene på markedet ?
- Produktene er allerede på markedet. De presenteres også på VVS-dagene.
- Vi trodde for store VAV-spjeld hørte fortiden til
VVSforum har gjennom flere artikler satt fokus på ventilasjonsproblemene ved Kuben Yrkesarena. For store VAV spjeld er trolig årsaken til problemene med inneluften. Produktutviklingssjefen hos Trox Auranor, Tore Stenbråten trodde det hørte fortiden til at man tok ut for store VAV-spjeld.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover