Sverige har innført det som kalles ROT-avdrag, det vil si at husiere som kjøper håndverkertjenester kan få et særskilt fradrag på skatten for vedlikeholdet på boligen.

Nå hevder organisasjonen Företagarna i en rapport de har offentliggjort i disse dager at staten tar inn mer penger enn tiltaket koster.

Företagarna mener at ROT-avdraget er et effektivt middel i kampen mot svart arbeid i byggebransjen. Etter at dette fradraget ble innført skal det ha gitt 12 000 nye arbeidsplasser.

Bedrifter som driver lovlig har ansatt mange nye folk, og det er også startet mange nye bedrifter som spiller med åpne kort.

Organisasjonen ser det derfor som viktig at disse fradragene beholdes som en del av svensk næringspolitikk, og at dette bidrar til at svarte jobber blir hvite.

Mellom 2006 og 2008 gjorde det svenske Skatteverket grundige granskninger innen byggesektoren, hvor de anså at svart arbeid var mest utbredd. I april i fjor kom tallene på bordet, og det viste seg at disse granskningene førte til at den svenske statskassa ble tilført 2,5 milliarder kroner.

I kjølvannet av dette ble det tilsammen idømt 360 års fengsel fordelt på 237 personer. En god del av den svarte virksomheten var også knyttet til kriminelle gjenger.