En undersøkelse utført av Norstat på vegne av Byggevareindustriens Forening viser at 62 prosent av det norske folk ikke vet hva CE-merking er. CE-merking er et myndighetspålagt bevis på at produkt oppfyller kravene til produktet. Produktet skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet. CE-merket finnes på en rekke ulike produkter, på alt fra maskiner til medisinsk utstyr og fra 1. juli er det krav i EU om at også byggevarer skal ha obligatorisk CE-merking.
I Norge jobber nå byggevareprodusenter og myndigheter på spreng for å tilpasse seg den nye forordningen som ble innlemmet i EØS-avtalen 14. juni.
-At de fleste nordmenn ikke kjenner til CE-merking og hva det betyr, gjør at man kan stille seg spørsmålet om hva som er poenget med det hele. CE-merkingen er å anse som "pass" som gjør at varer kan fritt omsettes innenfor EU og EØS. Ved at den vanlige forbruker ikke kjenner til dette, er risikoen for at man kjøper helseskadelige varer større. Det er svært bekymringsverdig, og er noe myndighetene bør ta tak i umiddelbart, fastslår Øyvind Skarholt, adm. Dir. i Byggevareindustriens Forening.
Ikke et kvalitetsstempel for bruk
Mens CE-merking sikrer at produkter oppfyller kravene for salg av varer, så er det ikke et godkjenningsmerke for all mulig bruk.
-Vi har lenge trodd at misforståelser av CE-merkingen var det viktigste problemet. Denne undersøkelsen avdekker at folk flest ikke kjenner til merkeordningen i det hele tatt. Gode forbrukere bør få god nok informasjon til å både vite om et produkt oppfyller minimumskravene og om de er av god kvalitet. Her har vi langt å gå, avslutter Skarholt.
Nordmenn uvitende om produktmerking
2 av 3 nordmenn kjenner ikke til CE-merking, som viser at et produkt ikke skader helse, miljø og sikkerhet. Mangel på kunnskap hos forbrukerne fører til fare for at helseskadelige produkter kommer i omløp.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover