- Butikken vår er en tilleggstjeneste til prosjektene våre – og ikke selve kjernen i vår drift og bedrift. Det å drive butikk har forandret seg veldig, sier Thomas R. Olsen, ingeniør energi & miljø, BIM, og prosjekteringsansvarlig i Badeva AS på Karmøy.
Badeva på Karmøy er en av dem som nå tenker annerledes i forhold til hva en butikk skal være – og ikke være. Det er ikke lenger fokus på lange åpningstider og mange ansatte som er klare til å hjelpe kundene som kommer.
- Vil kunden helst kjøpe billigst mulig varer eller betale litt mer, men også få masse gode faglige råd, spør Olsen retorisk.
Han forteller at trenden i deres butikk er lite salg over disk, i hvert fall når det gjelder større varer som dusjkabinett og lignende.
- At en kunde kommer innom og kjøper et dusjkabinett, legger det på hengeren og kjører hjem, det skjer omtrent ikke lenger. Det er oftere henvendelser på om vi kan montere varer kjøpt hos andre, og dette kanskje uten å spørre oss om pris på tilsvarende varer, sier Olsen.
Vanskelig å konkurrere på pris
- Vi hadde en stor jobb med omprofilering og nytt navn for to år siden da vi gikk ut av Comfort kjeden. Det var ikke slik at vi tenkte det ville bli enklere å drive to baderomsbutikker uten et sterkt butikk-kjedekonsept i ryggen. Konkurransen fra de store byggevarehusene er hard, i tillegg til at det er andre etablerte rørleggerbutikker i nærområdet, sier Olsen.
Han forteller at deler av forbrukermarkedet de lever av ikke er like opptatt av å ta på produktene de kjøper. De må da tilpasse seg de nye trendene ved å selge på andre måter.
- Når de store byggevarehusene like ved siden av kjører på med lavprisannonsering i mange kanaler, blir det vanskelig for mindre fysiske butikkutsalg å holde tritt. En spisset faghandel kan ikke konkurrere både på pris og markedsføring, men må gjøre noe annet, sier Olsen.
La ned utsalget i Haugesund og satset på Karmøy
- Da Bauhaus i fjor annonserte at de skulle åpne butikk nærmest vegg i vegg i Haugesund, måtte vi igjen stille spørsmålet om det å drive baderomsbutikk er fremtiden for oss. Det var helt korrekt å etablere vår andre butikk i Haugesund for ti år siden. I hvert fall når vi ser hvilke aktører som i dag har butikker i dette området, sier Olsen.
Men nå var tiden inne for å legge ned utsalget i Haugesund og kun beholde butikken på Karmøy, der også resten av aktiviteten foregår.
- Nå får vi en ny konkurrent vegg i vegg med butikken på Karmøy, så vi må igjen være tydelig på fokuset vårt og prioritere de oppgavene og produktene vi trives best med, og kan selge, samt gjøre en skikkelig god innsalgsjobb med produktkunnskap og funksjonalitet. Det gir også langt mer glede i hverdagen, vil jeg tro, sier Olsen.
Kommer til Badeva for faglige råd
Olsen mener at markedsføringen og fokuset som faghandelen krever, dreier seg om mer enn kun å formidle at man er faghandel, og dermed legge seg på en litt høyere prisstruktur.
- Jeg tror ikke at vi kan drive butikk «slik vi alltid har gjort». Vi må være flinkere til å synliggjøre merverdien som faghandelen egentlig gir, sier Olsen.
Samtidig er det et faktum at mange kunder ikke er interessert i å betale en høyere pris enn høyst nødvendig. Det hender at kunder som har kjøpt dusjkabinett, toalett eller bereder billigere andre steder, kommer til Badeva for å kjøpe deler til å koble utstyret opp, samt få faglige råd. Og det må selges mye koblingsmateriell til en dusj eller et toalett, for å kompensere for salget av selve dusjen eller toalettet kunder har gjort..
Mange prosjekter med bedre BIM
- Vi ble nettopp ferdig med et stort prosjekt hvor vi har overlevert 160 leiligheter og 220 bad. Det er et prosjekt vi har arbeidet med de siste tre årene. Samtidig er vi i gang med over 100 enheter på Østlandet, og 100-150 boliger/leiligheter i vårt lokale nedslagsfelt. Så i stedet for å stå i butikk å selge reservedeler, bruker vi ressurser på å levere kvalitet og effektive byggeprosjekter, sier Olsen.
Han forteller videre at det skjer mye spennende på prosjektsiden, et eksempel han trekker frem er BIM (Bygningsinformasjonsmodellering) på byggeplass, bedre kommunikasjon og effektiv drift på tvers av landet med teams, planner og andre digitale verktøy. I tillegg ser Badeva på ulike måter å kunne selge mer VVS-produkter til bolig- og leilighetskjøpere.
Gode råd når man trenger det er viktigere enn fysisk butikk
- Vi står ikke lenger i butikk med lang åpningstid for å hjelpe hver og en som kommer inn både for å handle, eller bare for å få noen faglige råd. I stedet kan vi heller møte kunden der kunden er, eller bruke mer tid på dem som vil møte oss for den vi er, og det vi tilbyr, avslutter Thomas R. Olsen i Badeva på Karmøy som nå er medlem i rørleggerkjeden VVS Eksperten.