-Rørutskifting med måneder av byggekaos, ubeboelige leiligheter og store kostnader er ikke noe man lengter etter. Det eneste som er mindre gøy enn å bytte ut rørene, er å ikke bytte dem ut, påpeker han ovenfor VVSforum.
Men, når det må gjøres har Magnussen den oppfatningen at tradisjonell utskifting av rør hører hjemme på historiens skraphaug.
-Slegge og kubein har gjort sitt på badet, kommenterer han. Og legger til at miljøaspektet kommer inn her, fordi ved total utskiftning og påfølgende oppussing av badet må man fjerne store mengder gammel masse. Opptil ett tonn per bad.
-Vi gir ti års garanti på selve jobben, mens levetiden er 50 år eller mere, som om det er et nytt rør. Vi har både en Sintef-godkjenning og en EU-godkjenning. Dette er meget viktig både overfor våre kunder og oss selv.
Han er ikke så rent lite stolt av den svenske oppfinnelsen som ble patentert i 1996, to år etter at grunnleggeren Sten Edström hadde dannet selskapet Svensk Rörinfodring i 1994, og fikk sitt første oppdrag i -95. I dag er selskapet verdens største på rørfornying, ifølge Magnussen.
-Dette var en innovativ måte å bygge nye avløpsrør og -stammer på. Det viste seg at det går fort, det krever minimale inngrep i bygget, det er ekstremt holdbart. Og det koster en brøkdel av en tradisjonell rørutskifting, sier Magnussen.
-Det aller viktigste er at alle kan bli boende de to dagene det normalt tar å utbedre en leilighet, eller at driften ved et sykehus eller et aldershjem kan gå nærmest som normalt, sier han.
Prosessen kalles relining, og Proline råder denne nisjen i markedet for rørfornying.
-Teknikken vår er etterspurt, og vises tydeligst ved vår jevne vekst de årene vi har holdt på. I dag finnes Proline blant annet i Sverige, Danmark, Norge, Finland England, Tyskland og Spania.
-Fra starten i 1994 og frem til idag har vi bygd nye avløpssystemer i rundt 50 000 leiligheter. Vår metode er med andre ord velprøvd, og kundene våre er private og kommunale byggeiere, boligsamvirker og borettslag.
Magnussen demonstrerer ovenfor VVSforum hvordan denne rørfornyingen skjer.
- Først demonterer vi toalett og servant og vannlås i leiligheten. Via renseluker, sluk og tilkoblinger for toalett og servanter, går vi inn og renser grundig med vann og et roterende renseverktøy. Deretter tørkes rørene. Vi beskytter flater, slik som gulv og lister med papp før arbeidet tar til. De som bor i leiligheten behøver ikke å flytte/ holde seg borte under arbeidet. Møbler og inventar behøve ikke engang å dekkes med hensyn til støv, forteller han.
Deretter skjer det en inspeksjon av hele avløpssystemet med videokamera. Hvert avvik dokumenteres i en kontrollplan.
-Er rørene i så dårlig stand at de må repareres, har vi en egen teknikk for reparasjon, sier han.
-Etter inspeksjonen går vi inn og støper de nye rørene inni de gamle med polyesterplast. Dette skjer i flere omganger med en times herding imellom. Etter herding danner et helt rør inni det gamle. Det nye røret får en godstykkelse på ca. 3 mm, avhengig av hvor ujevn det gamle rørets innside er, beskriver Reidar Magnussen.
Han sier at når de nye rørene er herdet, er resultatet et nytt avløpssystem med svært sterke, skjøtløse og selvbærende rør.
Helt til slutt sendes det igjen ned et kamera for en siste inspeksjon og med opptakene dokumenteres med full sporbarhet på film.
-I forbindelse med godkjenningen av det nye rørsystemet, blir alt materiale som er dokumentert på film overlevert til eieren/oppdragsgiveren, sammen med en signert kontrollplan for samtlige rørledninger. Dokumentasjonen utgjør en garanti og er til god hjelp ved eventuelle behov for fremtidig arbeid i rørsystemet, sier Magnussen.
-I Norge har et stort antall referanseprosjekter i Oslo, Trondheim og Kristiansand. Disse varierer i størrelse og kompleksitet, fra sameier på 8 leiligheter til borettslag på 985 leiligheter.
Han er ikke bekymret for at bedriften vil gjøre seg selv overflødig etter hvert som gamle rørsystemer er blitt fornyet. Markedet er betydelig, og kunder står i kø.
-Vi ser helt klart på mengden av oppdrag at markedet i Norge har skjønt hva rørfornying er. All de store boligbyggelagene forteller sine kunder om rørfornying. Markedet i Norge er veldig positive til rørfornyingen, avslutter Reidar Magnussen i Proline Norge AS.
Salgsansvarlig Reidar Magnussen i Proline Norge med den enkle løsningen for rørfornying. Kjettingen roterer i røret og renser før flere lag med polyesterplast legges på veggene inne i røret.
Roterende rørfornyelse en ren fornøyelse
Proline har jobbet med rørfornyelse i Norge siden 2007 og er velkjent i bransjen. Det er først og fremst i bygg fra 1950-, 60- og 70-tallet hvor avløpssystemene begynner å skrante. Til tross for snart syv år i markedet, vet Reidar Magnussen, salgsansvarlig hos Proline Norge at det er mer enn nok å gjøre, i mange år fremover.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover