Politi, BNL og påtalemyndigheten sto sammen i å be bedriftsledere våkne opp – sørg for god nok kontroll med hvem du samarbeider med!
Innledningsvis orienterte visepolitimester i Oslo, Gro Smogeli, om politiets arbeid mot svart arbeid. De har fått penger til et eget prosjekt «Operasjon svartmaling» for å kunne arbeide systematisk med denne kriminaliteten, som kalles arbeidsmarkedskriminalitet.Hun bad dessuten om en holdningsendring i bygg- og anleggsbransjen, og at bransjen tar et bredere samfunnsansvar.
Det var adm.dir. Jon Sandnes i BNL helt enig i, og han mente at bedriftene må bli mer nøye med hvem man ansetter og samarbeider med. Riksadvokat Tor-Aksel Busch understrekt også bransjens, politiets og påtalemyndighetens felles ansvar for å komme det svarte markedet til livs. I løpet av 2014 bør vi fremme et par store saker som kna virke avskrekkende.
Toppsjefene har et spesielt ansvar. De må ha kontrollmekanismer som sikrer at hele virksomheten holder seg på rett side av det lovlige. Fra politiets side ble det også foreslått at man ikke bør ha mer enn to underleverandører – for å kunne holde oversikten. Det skal, sa riksadvokaten, lønne seg å holde seg på rett side av lover og regler.
Ofte er det prispress som er årsaken til at man kan gå på akkord med aktsomhet. Busch fryktet at man etter hvert også kunne komme dithen at kvaliteten på det man bygger, vil komme til å lide for at valgene man gjør, ikke er gode nok. Kompetanse og kunnskap kan komme til å tape, la Sandnes til.
Kilde: boligprodusentene.no
Bransjer så å si uten «hvite» foretak?
Svart arbeid er ikke lenger bare skatte- og avgiftsunndragelser noen svarte markeder er blitt så store at det knapt fins «hvite» virksomheter der. Dette ble konstatert fra politiets side på Boligkonferansen 2014.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover