VVSforum møtte Swegon på VVS-dagene på Lillestrøm. Årets VVS-dager i oktober hadde over 12 000 besøkende på messen, en økning på 1 000 besøkende fra 2018. Det var ny besøksrekord. Etter et par år med stillstand viser det seg at bransjen fortsatt setter pris på fysisk tilstedeværelse og relasjonsbygging.

- Ting går mye kjappere, det er mengder av informasjonsflyt vi må forholde oss til hele tiden. Derfor må vi være mye mer på tå hev. Det har de siste årene vært stort fokus på bærekraft og det grønne skiftet. Det endrer både hvordan vi utvikler produktene, hvordan vi jobber, hvem vi ansetter og hvordan vi markedsfører produktene våre, sier Vergel Bagayan, en rutinert salgssjef som jobber i Oslo.

Han legger ikke skjul på at bransjen befinner seg i en krevende markedssituasjon i forhold til tilgang til komponenter og prisjusteringer som legger press på marginene.

I vår lanserte selskapet en ny varmepumpe med det naturlige kuldemediet propan. Den er optimalisert for høy temperatur og kan bli en direkte erstatning for olje- og gasskjel. Geyser Sky leveres med inverter kompressor og er optimalisert med lavt fotavtrykk og ekstra støyisolering.

Under messen presenterte selskapet nyheten CASA Genius med mobilapp for en bedre brukeropplevelse. Bagayan trekker også frem selskapets fokus på EPDer (Environmental Product Declarations) på produktområder som ventiler, lydfeller og aggregater.

- Innen ventilasjonsaggregater vil jeg hevde at vi har oppimot 30 prosent markedsandel. Det er spesielt med integrert styring vi gjør det godt.

 

Pandemien lærte oss å jobbe digitalt

Da pandemien slo inn for fullt, havnet alle i Swegon på hjemmekontor.

- Vi måtte lære oss å "close" et salg via Teams, forteller Vergel Bagayan. Swegon fant ut at de kan jobbe atskilt og faktisk få gjort mye. Og den største fordelen med det akselererende tempoet innen digitale løsninger er at unge, nyutdannede jobbsøkere er sterke på digital kompetanse og supermotiverte for å gjøre en god jobb.

- Da pandemien slo inn havnet alle våre ansatte på hjemmekontor. Det var vi slett ikke vant til. Vi har et stort salgsmiljø som er sosialt og fordrer fysisk samarbeid. Nå måtte jobben i stedet gjøres fra en digital plattform. Det vi konkluderer med i dag er at vi har fått masse gode erfaringer og læring. Man kan faktisk jobbe fjernt og få gjort mye, sier Vergel Bagayan. 

Han har jobbet 19 år i Swegon og opplevd mye. Men det var første gang han selv landet salg via video.

- Det ble mange digitale seminarer, Teams-møter og markedsføring digitalt. For eksempel det å holde webinarer var skremmende for mange av våre ansatte. Vi måtte gjøre om på en god del av rutinene våre, men det er jo bare sunt, så lenge det blir bra. Markedet generelt er i sterk endring og da må vi også endre oss. Det ble å forsere planer vi allerede hadde lagt. Digital markedsføring har vært ett av områdene vi nå er blitt mye bedre på, mener salgssjefen. 

Viktigheten av nyrekruttering

Som i alle bransjer er selskapet på jakt etter gode folk. Spesielt fordi de er en salgsdrevet organisasjon i Oslo. Bare det siste året har de ansatt syv personer. Gjennomtrekk er Bagayan vant til, selv om han selv har vært i virksomheten i snart 20 år.

- Vi er en salgsbedrift og er kontinuerlig på jakt etter gode folk. Vi har en kjempeutfordring med rekruttering, som de fleste andre. Det er knallhard konkurranse om de gode folkene, ikke minst fordi ventilasjonsbransjen er i en fornyelsesprosess, sier han og forklarer hvor tidlig de må være på ballen:

- Vi rekrutterer mange direkte fra skolebenken. Vi må lage gode annonser, være synlige og profilere oss selv på en riktig måte. Klarer vi å være tidlig ute og får tak i de nyutdannede, får vi formet dem med våre tanker. De ferske ansatte har stor motivasjon for å gjøre det bra innen bransjen. Ikke minst er det en kjempefordel at de er kjappere enn de mer rutinerte på alt som har med digitale løsninger å gjøre, sier Vergel Bagayan.