Det siste året har over halvparten av BNLs medlemmer forsøkt å rekruttere fagpersonell uten å lykkes. NHOs kompetansebarometer viser at det spesielt er arbeidere med håndverksfag (75 prosent), teknisk fagskole (64 prosent) og ingeniør- og teknisk kompetanse (60 prosent) som mangler. - Næringen mangler viktig kompetanse, som kan bidra til å bygge det moderne og bærekraftige Norge, sier kompetansedirektør Kjetil Tvedt i Byggenæringens Landsforening (BNL).
Mangler nesten 400 lærlinger
Byggenæringen trenger 10 % flere lærlinger. Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) har gjort beregninger som viser at byggenæringen mangler 360 lærlinger. Til sammenligning ble det inngått 3584 lærekontrakter med unge i 2022. – Dette stemmer godt med meldinger vi får fra bransjen. Bedriftene får rett og slett ikke tak i nok lærlinger, og slik har det vært i mange år, fortsetter Tvedt.
Byggenæringen trenger nye folk med forskjellige interesser:
* Bærekraft: Byggenæringen trenger flere miljøengasjerte unge som kan bidra til å bygge de gode klimaløsningene som gjør at Norge kommer seg gjennom det grønne skiftet. For norske klimagassutslipp skal ned med 55% innen 2030. Dette forutsetter naturlig nok en rekke tiltak og reguleringer, ikke minst innen byggenæringen. Men byggenæringen trenger også de som skal gjøre jobben med å gjøre de fysiske endringene. For det er de som for eksempel skal etterisolere husene og bygge smartere.
* Gamere: Digitale "tvillinger" av bygg blir laget med samme teknologi som dataspill, og fjernstyring av operasjoner bruker samme utstyr som i gaming. * Byggenæringen etterspør denne kompetansen fra de som er glade i gaming.
Design og kultur: Som ansatt i byggenæringen setter man varige spor etter seg. Byggenæringen søker derfor etter de som vil være med å forme morgendagens bygg, landskap og byer.
9 av 10 får læreplass i byggenæringen
Ifølge NHOs kompetansebarometer har over 70 prosent av bedriftene i byggenæringen lærlinger i arbeidsstokken. Nesten 90 prosent av alle som går VG2 Byggfag får lærlingeplass, så sjansen for å få læreplass er større i byggenæringen enn i mange andre yrkesfag. I tillegg er byggenæringen Norges største fastlands- og distriktsnæring og finnes i alle norske kommuner over hele landet. Det betyr at en svært høy andel kommer gjennom nåløyet og får læreplass, jobb og karriere der de er oppvokst eller ønsker å bo.
Første mars er søkefristen for de som skal søke videregående utdanning. De som vurderer universitet eller høyskole må bestemme seg før 15. april. Byggenæringen håper de som er miljøbevisst, teknologiinteressert eller opptatt av design og kultur undersøker mulighetene i byggenæringen.
Lenke til NHOs kompetansebarometer
Kilde:BNL