i fremtiden, slik Forskningsrået har gjort gjennom tre rapporter under navnet Forsight. Rapportene viser at bioenergi, offshore vindkraft og solenergi til sammen kan bidra med 50 TWh ny energi i form av elektrisitet, varme og drivstoff.
I 2027 vil Norge kunne være et land fylt av fornybar energi. Olje- og gassvirksomheten er elektrifisert og alt behov for mer energi er dekket av bioenergi, offshore vindkraft og solenergi.
Til sammen bidrar de med over 50 TWh ny energi i form av elektrisitet, varme og drivstoff. Foresightrapportene som er laget av RENERGIprogrammet i Norges forskningsråd.
De tre rapportene omhandler bioenergi, offshore og vindkraft.
Perspektivene er at om 20 år vil alle plattformer på norsk sokkel kunne bli forsynt med strøm fra vindmøller til havs, biler, fly og skip utnytter drivstoff fra skog og halm og solceller dekker åtte prosent av energibehovet i Norge på dagtid.
Skog, hamp og salix
Bioenergi vil bestå av at bønder dyrker hamp og salix, kulturlandskaper blir stelt for å kombinere turisme og energiproduksjon, og skogsdriften blir regulert for ikke å ta ut for mye tilvekt, noe som er nødvendig for at CO2-opptaket fra skogene ikke skal bli mindre.
Langs norskekysten er det installert store, flytende offshore-vindparker. Anleggene kan gi en årlig produksjon på 25 TWh. Disse blir knyttet til et storstilt overføringsnett med forgreininger til land, olje- og gassanlegg og utlandet.
Året gjennom kan solceller dekke en tolvdel av energibehovet på dagtid i Norge.
Dette - mener forfatterne av rapporten - at er fullt mulig, dersom det satses på dise energikildene.
Ikke spekulativt
Og ikke minst - initiativtaker Hans Otto Haaland i Forskningsrådet bedyrer at studiene ikke er spekulative spådommer. Rapportene peker ut utviklingsveier, og ekspertene har en beskrivelse som fører fra dagens situasjon til fremtidsbildet.
Norsk skog kan bli viktig råstoff som drivstoff i fremtiden. I 2027 kan for eksempel produksjon av biodrivstoff utgjøre 30 prosent av all transportenergi, inkludert forbruket innen skipsfart og luftfart.
Samtidig kan 40 prosent av varmebehovet være dekket med biomasse. Det skjer både gjennom biovarmeproduksjon og indirekte, via varmepumper som drives av den økte produksjonen av elektrisk strøm fra biomasse.
Vindmøller til havs
Det skjer også en rask utvikling av havbaserte vindmøller, både flytende og bunnfaste installasjoner. I Forskningsrådets fremtidsbilde er hele den norske olje- og gassvirksomheten elektrifisert.
I 2027 tror folkene bak rapporten om vindkraft at seks store offshore vindparker i Nordsjøen for en produksjon av 25 TWh. Det er like mye som i dag brukes av strøm til oppvarming av norske boliger og næringsbygg.
Havvindmøllene sørger ikke bare for elektrifisering av sokkelen, men også for at det er kraft til overs til bruk på land og til eksport.
Solcelleindustrien kan i 2017 erstatte nedgangen i antall arbeidsplasser i olje- og gassindustrien.