Gaptjern støtter fullt ut Håkon Albjerk i Hemsedal VVS som i en artikkel på VVSforum sist uke påpekte at for en rørleggerbedrift som ligger i utkanten av de store tettstedene, men i områder hvor det er bra aktivitet i perioder, og mindre i andre perioder, er et innleieforbud en katastrofe.
Rørservice Nesbyen teller i dag 11 fast ansatte og to lærlinger, og de klarer seg ikke uten innleie for å kunne håndtere de store oppdragene.
- Nei, jeg kan ikke se at det skal være mulig å klare seg med et innleieforbud. Da må man takke nei til oppdrag i mangel på ressurser. Er det regjeringen vil, mindre verdiskaping ute i distriktene. Er det ikke bedre at vi skaper lokale arbeidsplasser og forutsigbarhet for de som bor i nærmiljøene, enn at vi må permittere, eller i verste fall si opp ansatte. For vår del er det ikke mulig å bemanne for de mest travle periodene, påpeker Gaptjern.
Har bra grep om det lokale markedet
- Den lokale tilstedeværelsen i Hallingdal med avdeling i Nesbyen og Flå bidrar til at mange innbyggere og hytteeiere i området gjerne ringer oss, sier avdelingsleder Tor Olav Gaptjern som en av forklaringene på den gode veksten.
Flå er intet stort sted, men et eldorado for de som drømmer om hytte til fjells. Og om det skal bygges nytt eller restaureres, er det lett å ringe Tor Olav, som selv er bosatt i kommunen.
- Ja, det er blir jo slik at alle kjenner alle på et slikt sted, så det tilfaller oss nok en del private oppdrag på bekjentskaper og anbefalinger - og vi nyter godt av å være eneste rørlegger som er lokalisert her. Men når det er sagt, er det klart vi både må levere kvalitet og være konkurransedyktige på pris. For det er ikke lange veien fra tilbydere i byene og tettstedene rundt oss, som vi må konkurrere med.
Få siste nytt, meld deg på VVS forums nyhetsbrev her
60 prosent hytte
Rørservice Nesbyen ble etablert i 2008, og har for lengst fått et solid fotfeste i Hallingdal og omegn. Selskapet passerte i fjor 25 millioner kroner, og kan vise til en omsetningsvekst på rundt 15 prosent årlig de siste årene.
Gaptjern anslår at rundt 80 prosent av oppdragene er relatert til hyttemarkedet, men også større utbyggingsprosjekter. Ikke minst har de vært engasjert i flere oppdrag for Høgvarde AS, og har også fått VVS-oppdraget knyttet til utvidelsen av Bjørneparken kjøpesenter i Flå, som skal utvides med 5000 kvadratmeter. I tillegg er bedriften med på et stort oppdrag for Nesfjellet AS i sammenheng med gjenåpning av tidligere nedlagt hotell på Ranten.
Bortsett fra ventilasjon, påtar de seg alt av rørleggerarbeid; som restaurering av bad og kjøkken, vannbasert brannslukking, vannbehandling og vannrensing, trykkluftanlegg, vannbåren varm/kjøleanlegg og kjerneboring.
- Vi har veldig fokus på å finne de optimale løsningene i hvert enkelt prosjekt, og har gode leverandører ved vår side, sier han.
Manko på rørleggere
Rørservice Nesbyen samarbeider med mange hytteleverandører, og det gir oppdrag på forskjellige steder i perioder. Det krever oppbemanning i perioder, for å få jobbene gjort. Den største utfordringen, er å få tilgang på fagfolk - og ventetiden er på mange uker for de som «bare» trenger hjelp til å bytte en vannkran eller andre servicerelaterte oppdrag.
- Ja, markedet skriker etter flere rørleggere, og jeg er ikke i tvil om at det burde vært lagt enda mer vekt på rekruttering til bransjen. Det gjøres mye aktivt og bra fra sentralt hold i bransjen, for å bedre situasjonen, men slik situasjonen er nå, holder ikke det tritt med etterspørselen og behovet. Mange har sagt det før meg, det er viktig at faget snakkes opp, og at det kommuniseres på de plattformene hvor de unge befinner seg.
- Før var det stolthet ved å være rørlegger og kunne vise fram et svennebrev, slik er det dessverre ikke lenger. Det er ingen grunn til at faget skal være mindre attraktivt enn tidligere, tvert imot, da det i dag er flere muligheter og favner bredere enn noen gang. Og spesielt på steder som dette, hvor alle må gjøre alt. Her er ingen dager like, noe som gjør arbeidsdagen svært givende.