Som mentor hjelper Thomas blant annet rørleggerbedrifter med å beregne selvkost basert på bedriftens egne nøkkeltall. 

- Selvkost er avgjørende for riktig beregning av jobber, Mange bedrifter har ikke full oversikt over hva det egentlig koster å utføre en jobb, og da kan inntjeningen lide. 

Gode møter med felles forståelse
Thomas har drevet egen bedrift i 11 år, og i tillegg vært ansatt. Han har erfaring med ulike lederstiler og arbeidssituasjoner, har tatt kurs som autorisert styrearbeider og sittet i Rørkjøp sitt styre i fem år. Gjennom sin erfaring som rørleggermester i 30 år har han opparbeidet seg en solid forståelse for de økonomiske og driftsmessige utfordringene en rørleggerbedrift står overfor.

- Det er alltid en god opplevelse å møte andre rørleggere og oppleve at vi finner løsninger sammen. I et møte med en bedrift forklarte jeg hvordan man beregner selvkost, og da lyste bedriftseieren opp og sa  «Nå skjønte jeg det»  Å kunne snakke samme språket, dele erfaringer, og formidle noe på en måte som gir mening for andre, er veldig givende, påpeker Omlid.

Fra arbeid til planlegging
Et mentormøte starter med et oppstartsmøte der Thomas og/eller hans mentor-kolleger går gjennom driften punkt for punkt. 

- Vi ser på arbeidsrutiner, planlegging og sammenhenger i bedriften sammen med bedriftseierne. Mange tror at hvis man ikke tjener penger, er løsningen å jobbe mer. Men det er ikke alltid slik. Det viktigste er å finne ut hvorfor du ikke tjener penger. Har du riktige priser? Mangler du rutiner? Får du fakturert for alt arbeidet? Eller bruker du tid på jobber som ikke gir inntjening?

Omlid understreker at det ikke har noen verdi å "bytte penger" eller å jobbe med prosjekter som ender i tap. Kort fortalt handler det om å identifisere hvilke jobber som gir lønnsomhet, og hvilke som ikke gjør det.

Kompleksiteten i å drive en rørleggerbedrift
Mentoren påpeker at det er ingen enkel oppgave å drive en rørleggerbedrift i dagens marked. - Det er mange faktorer å ta hensyn til, og det kan være komplisert å få alt til å henge sammen. Derfor kan det være nyttig å ha en ekstern mentor som kan gå gjennom driften og se det store bildet.

Likevel er det én ting han alltid ser, det faglige er sjelden problemet. 
- I alle bedriftene jeg har besøkt, er det dyktige rørleggere som har faget i orden. De har stor stolthet i arbeidet sitt, og en genuin interesse for rørleggerfaget. Men det kan være behov for litt hjelp til å få på plass de administrative rutinene som kreves for å drive en lønnsom bedrift."

Velg riktig satsningsområde
Omlid understreker dog at det ikke alltid er svart-hvitt. 

- En jobb med lite inntjening kan gi deg flere oppdrag senere, så man må være strategisk i sine valg. Men generelt sett er det viktig å fokusere på de områdene som gir best resultater, sier han.

Konklusjonen til mentoren er klar.
- Velg ditt satsningsområde, og fokuser hovedsakelig på det. Lag en forretningsplan med klare mål og visjoner, og skriv den ned. Da har du en retning å jobbe mot i det daglige.

Mentorordningen hos Rørkjøp
Rørkjøp tilbyr sine medlemmer to møter á 2–4 timer med Thomas eller en av hans kolleger, noe som er inkludert i medlemskontrakten. 
- Det er en tjeneste jeg sterkt vil anbefale. Det kan virkelig gjøre en forskjell å få litt hjelp til å se bedriften i et nytt lys, avslutter Omlid.