- Vi ser ikke snurten av boligpakken som regjeringspartiene og SV lanserte i revidert budsjett. I stedet kutter regjeringen i lånerammene til Husbanken med 3 mrd. Vi er bekymret for at rentenedgangen lar vente på seg med et budsjett som legger opp til å øke presset i økonomien. Nok en gang overlater regjeringen en av de viktigste politiske utfordringene til Stortinget og SV, sier Nina Solli i NHO Byggenæringen.

Kutter i energieffektivisering

Energidepartementet bevilger 587 millioner til Enova for energieffektivisering i husholdningene, et kutt på en tredjedel sammenlignet med i fjor. I tillegg til dette fjerner regjeringen energitilskuddsordningene for næringslivet.

- Norge står overfor en presset kraftsituasjon, samtidig som vi trenger mye grønn kraft for å løse klimakrisen. Energieffektivisering er de raskeste og billigste tiltakene vi kan gjøre for å få mer kraft. Derfor er vi svært forundret over at regjeringen velger å kutte bevilgningen til energieffektivisering, fortsetter Solli.   

Investeringstørke i kommunene

Gjennom høsten har mange kommuner varslet store kutt og utsettelser i investeringsplanene. Kommunene får en økning på 6,8 mrd. i frie inntekter. NHO Byggenæringen har bedt om en rentekompensasjonsordning for planlagte byggeprosjekter og nødvendig vedlikehold. Det vil være samfunnsøkonomisk gunstig å utnytte ledig kapasitet i byggenæringen.

 – Vi er bekymret for at norske kommuner må spare seg til fant. Investeringer og vedlikehold i dag vil gi lavere kostnader i morgen, men vi frykter nå en investeringstørke i kommunene, sier Solli.

Samferdsel og forsvar som forventet

- Satsningen på samferdsel er som forventet, og i tråd med Nasjonal Transportplan. Dette er imidlertid for lite for å ta igjen det store vedlikeholdsetterslepet. Regjeringen har valgt å kutte de øremerkede tilskuddene til fylkesveier. Nå blir det opp til fylkene å prioritere dette, noe vi er spesielt bekymret for, sier Solli.   

Satsingen på forsvaret er også i tråd med langtidsplanen. Det er bevilget 2,3 mrd til bygg og infrastruktur.

Lærlingetilskuddet som salderingspost

I budsjettforslaget for 2025 er lærlingtilskuddet knapt nevnt.

- Vi er bekymret for at tilskuddet ikke indeksreguleres. Det er et viktig prinsipp at lærlingtilskuddet tilsvarer kostnaden ved å ha et års skoleundervisning. Bedriftene strekker seg langt for å ta inn lærlinger, til tross for markedssvikt, da er det det skuffende at regjeringen bruker lærlinger som salderingspost, avslutter Solli.

Smågodt til byggenæringen

Det er noen positive nyheter for byggenæringen i årets budsjett.

Regjeringen bevilger:

- 20 millioner kroner til forenklinger av plan- og byggesak

- 2 millioner til NHO Byggenæringen for etablering av kunnskapsarena i klimapartnerskapet

- Økt bevilgning til prosjektet Bygg og Bevar

- 100 nye studieplasser til Industrifagskolen for byggenæringen og i industrien

- Midlertidig arbeidsgiveravgift er endelig fjernet