Partnerskapet vil gi Byggtjenestes kunder tilgang til LCA.no sine verktøy for å utvikle miljødeklarasjoner (EPD) på en kostnadseffektiv og brukervennlig måte. Samarbeidet styrker begge aktørenes posisjon i en bransje der kravene til korrekt miljødokumentasjon stadig skjerpes.

- Vi er veldig glade for å ha kommet i land med en avtale med LCA.no. Det er del av strategien om å bli den beste partneren i å hjelpe våre kunder med å tilgjengeliggjøre klimadata. Samt vårt formål om å være den viktigste plattformen for maskin til maskin utveksling av høykvalitets produktdata i byggenæringen. Vi ser frem til å hjelpe produsentene i Norge i gang med å produsere EPDer gjennom LCA.no, sier Mikkel Nielsen, CEO Byggtjeneste i en melding. 

Trender i skjerpede miljøkrav og viktigheten for Byggtjenestes kunder
Byggenæringen står midt i en stor omstilling som følge av skjerpede miljøkrav, både nasjonalt og internasjonalt. Med EUs kommende taksonomiregler og nye krav til miljørapportering fra 2024, blir bærekraft en avgjørende konkurranseparameter. For eksempel er det nå krav om at offentlige anskaffelser skal vekte miljø med minst 30 %, og nye bygg må følge krav til klimagassregnskap. Slike krav har skapt en økt etterspørsel etter miljødokumentasjon som kan verifisere byggets klimaavtrykk.

For leverandørene i byggenæringen betyr dette at de må ha på plass nøyaktige data om produktenes miljøpåvirkning for å forbli konkurransedyktige. Å kunne dokumentere lave klimagassutslipp og bærekraftige produksjonsprosesser har blitt en avgjørende faktor for å vinne anbud og prosjekter, spesielt i offentlige prosesser. De som ikke klarer å tilpasse seg de nye kravene risikerer å bli utkonkurrert, særlig i et marked hvor sluttkundene i økende grad forventer dokumentasjon på bærekraftige materialvalg.

Konkurransesituasjonen og det grønne skiftet
I takt med at miljøkravene skjerpes, opplever mange aktører i byggenæringen et økt konkurransepress. De som kan levere miljødata som støtter opp om deres bærekraftige produktvalg, vil ha en klar fordel i anbudsprosesser. Konkurransesituasjonen krever at leverandørene tilpasser seg raskt og leverer kvalitetsdata som kan etterprøves. Å ikke kunne dokumentere dette kan føre til tapte kontrakter eller redusert markedsandel.

Byggtjeneste, med sin NOBB-database, posisjonerer seg som en sentral aktør i denne omstillingen ved å tilby løsninger som gjør det enklere for leverandører å dele og tilgjengeliggjøre miljødata. Gjennom samarbeidet med LCA.no kan kundene til Byggtjeneste få tilgang til enda mer detaljert og oppdatert data, noe som gjør dem bedre rustet til å møte kravene i fremtiden. På sikt vil kunder av Byggtjeneste oppleve sømløs integrasjon mellom NOBB og LCA.no ved hjelp av API-integrasjoner.

- Vi syns det er flott at aktører som Byggtjeneste setter fokus på digitale og kostnadseffektive løsninger for utvikling av EPD. Gjennom dette partnerskapet kan vi tilby en enklere og effektiv løsning for utvikling og distribusjon av miljødokumentasjon. Vårt mål er å bidra til en mer bærekraftig fremtid ved å gjøre det lettere for bedrifter i byggenæringen å oppfylle miljøkravene, sier Trond Edvardsen, administrerende direktør i LCA.no, avslutningsvis i pressemeldingen.