- Med tydelige kriterier for klassifisering av økonomiske aktiviteter som bærekraftige, vil det bli enklere for banker og investorer å prioritere bærekraftige aktører og gi gunstige finansieringsvilkår, sier Pål Oroszko, leder teknisk fagteam i Entra ASA.

– Entra har som mål å oppnå høye energikarakterer i alle våre prosjekter, eksempelvis skal nybygg ha energimerke A og sertifiseres med BREEAM-NOR «Excellent» eller bedre. Ved rehabilitering av eksisterende bygg er målet at bygget skal bli blant de 15 prosent mest energieffektive byggene i nasjonal bygningsmasse, dette for å være i tråd med taksonomiens kriterier for eierskap til eiendom. I Norge er grensen for de beste 15 prosent foreløpig ikke definert, men vi forholder oss til at grensen trolig vil ende på energimerke B. I tillegg skal totalrehabiliteringer sertifiseres med BREEAM NOR «Very Good» eller bedre. Ved rehabiliteringer skal det også legges til rette for at bygget kan oppnå BREEAM In-Use «Excellent» når det er i drift. Vi mener disse ambisjonene reflekterer Entras strategi om å være miljøledende, sier Pål Oroszko, leder teknisk fagteam i Entra ASA.

Han forteller om økende interesse og bevissthet rundt både energimerket og andre sertifiseringer.

– Entra erfarer at leietakere i økende grad etterspør energimerker og verdsetter lavt energiforbruk.  Energieffektive bygg er attraktive og tiltrekker seg miljø- og kvalitetsbevisste leietakere. Vi ser også at kjøpere verdsetter bygg med god energikarakter og at dette gjenspeiles på pris, sier han.

Skal endre energimerkeordningen

Energimerkeordningen er et sentralt instrument og bankene vektlegger energimerke og energiforbedringspotensial ved finansiering av bygg. Energibehov er sentralt i taksonomien og EUs bygningsenergidirektiv, hvor begrepet «primærenergi» benyttes. Nå skal dette hensyntas i den nye energimerkeordningen som har vært på høring i høst. 

– Entra støtter i hovedsak endringene som foreslås i høringsutkastet, spesielt fjerningen av fargekode og innføringen av primærenergifaktor som en del av energimerkeordningen. Vi mener også at de foreslåtte verdiene for fjernvarme og -kjøling er fornuftige. Dette er viktige skritt i retning av å fremme energieffektivitet, redusere klimagassutslipp fra byggsektoren og for å redusere overbelastning av energiforsyningen, spesielt i Oslo.

– Det er nødvendig at en revidert energimerkeordning kommer på plass. Så langt det er mulig mener vi det er viktig at de forskjellige karakterene i energimerkeordningen harmoniserer med grenseverdiene i EU taksonomien og kravene i den til enhver tid gjeldende teknisk forskrift.

– En ny skala som tar hensyn til både primærenergifaktoren og faktisk forbruk i drift bør det jobbes videre med, og inkluderes i ordningen ved neste revidering. Dette vil bidra til større tydelighet og insentiver for energieffektive tiltak i alle typer bygg, nye som gamle.

– Entra støtter også høringssvaret fra Grønn Byggallianse (GBA), spesielt deres presisering av viktigheten av å få på plass en revidert energimerkeordning raskt. Vi deler GBA sitt syn om at dette haster, og at arbeidet med å utvikle en ny skala er avgjørende for å sikre en mer rettferdig og effektiv energimerkeordning for fremtiden enn vi har i dag, sier han.

Må ta hensyn til vernede bygg

Han forteller at selskapet savner en energimerkeordning som ivaretar verdien av videre bruk og forvaltning av vernede bygg. 

– Vi mener det bør utvikles en egen skala for vernede bygg, der faktisk forbruk og uttelling for effektiv drift gis betydning. Vernede bygg har ofte begrensninger som gjør det vanskelig å oppnå samme beregnede energieffektivitet som nyere bygg. Dette bør reflekteres i en tilpasset energimerkeskala. Vi har i egen portefølje nyrenoverte og vernede bygg som har beregnet forbruk på rundt 180 kWh/m2, mens vi i realiteten drifter det med et forbruk på rundt 120 kWh/m2. Dette utgjør i dag forskjellen på et ordinært gammelt bygg og et flott grønt bygg tilpasset 100 nye år i bruk. Det vil også utgjøre forskjellen på om bygget er i tråd med kriteriene i EUs taksonomi eller ikke. 

– Dette vil fremover påvirke verdien av bygg for eiendomsbesittere og attraktiviteten for kunder i leiemarkedet, og dermed virke som insentiver for å forvalte gamle bygg på en god måte. Langsiktig god forvaltning av den eksisterende bygningsmassen er det mest klimariktige vi kan gjøre, sier han.

BREEAM som verktøy

Han forteller at selskapet anser både energimerking og BREEAM-sertifiseringer som viktige indikatorer.

– Mens energimerket fokuserer på energiytelse, gir BREEAM en helhetlig vurdering av miljøprestasjon. Investeringer i BREEAM-sertifiseringer har vist seg lønnsomme ved at de tiltrekker seg kvalitetsbevisste leietakere og kan gi gunstigere finansieringsbetingelser. I tillegg er BREEAM-sertifiserte bygg robuste, og har kvalitetsmessig gode løsninger som gir lavere driftskostnader.  

– BREEAM fungerer også som et miljøoppfølgingsverktøy underveis i byggeprosjekter og sørger for en god prosjektgjennomføring. Dette sikrer også at ulike løsninger blir belyst, vurdert og besluttet på et hensiktsmessig tidspunkt, og man unngår at miljøkvalitetene blir et fordyrende element i et livsløpsperspektiv, sier han.

Nesten halvparten grønne lån

Han forteller at Entra har en betydelig andel grønn finansiering, inkludert grønne obligasjoner og lån. 

– Per 31.12.2023 utgjorde grønn finansiering omtrent 50 prosent av selskapets totale gjeld. Bankene har vist økende evne til å vurdere og verdsette Entras miljøambisjoner, noe som reflekteres i gunstige finansieringsbetingelser for bærekraftige prosjekter.

Hvordan tror du EU taksonomien vil påvirke eiendomsbransjen i årene som kommer?

– EU taksonomien forventes å ha en betydelig innvirkning på eiendomsbransjen fremover, spesielt med tanke på energieffektivisering, klimarisiko og klimatilpasning av eiendommer. Med tydelige kriterier for klassifisering av økonomiske aktiviteter som bærekraftige, vil det bli enklere for banker og investorer å prioritere bærekraftige aktører og gi gunstige finansieringsvilkår. Entra ser på dette som en mulighet til å styrke sin posisjon som en ledende aktør innen bærekraftig eiendomsutvikling, avslutter Oroszko.