Johansen har totalt rundt 30 års fartstid i konsernet, og har vært stasjonert på Dal siden fabrikken ble kjøpt i 2002. Siden har bygningsmassen blitt utvidet og oppgradert flere ganger, og nå ser han fram til å få enda mer plass for å kunne optimalisere flyten i produksjonen og bli enda mer effektive.
– Vi bygger ut i tilknytning til produksjonshallen for å kunne øke produksjonen ytterligere og bli enda mer strømlinjeformet. Det er jo ganske plasskrevende når vi bygger de store aggregatene, påpeker han.
– Nå får vi både bedre lagringsplass, bedre pakke- og kontrollfasiliteter og vi får muligheter til å ta stålprofilene, altså reisverket til aggregatene, rett inn gjennom den nær sju meter brede porten i nybygget.
Med den siste utbyggingen, som nå er inne i sluttfasen, vil de totalt få produksjons- og lagerareal på 7.700 kvm på Dal.
- Fremdeles etterspørres det aggregater med kundespesifikk automatikk, for eksempel til ROT-bygg hvor det finnes SD-anlegg fra før og i store prosjekter. Med den bedre plassen i produksjonen, blir det mer effektiv for oss å kunne håndtere dette og være fleksible.
Saken fortsetter under bildet:
Slik ser det nye produksjonslokalet på Dal ut.
En stor aktør
Systemair er en ledende leverandør av alle typer ventilasjonsteknisk utstyr, med historie tilbake til 1923. Konsernet har tilstedeværelse i 52 land. På Eidsvoll har de egen produksjon av ventilasjonsaggregater, og en produktportefølje spesialtilpasset norske forhold. Nær halvparten av nyere boligbygg her i landet er utstyrt med et ventilasjonsaggregat fra Systemair som tidligere brukte navnet Villavent for disse produktene.
– Våre produkter er robuste, enkle å velge, enkle å installere og enkle å bruke. Et overordnet fokus på godt innemiljø og energieffektive løsninger preger hele vår organisasjon og produktportefølje, sier administrerende direktør Bjørn-Osvald Skandsen.
Systemair har salgskontorer i Sandnes, Bergen, Oslo og Trondheim, samt et sentralisert varelager på Eidsvoll. Supportavdelinger med serviceteknikere er lokalisert på Eidsvoll, i Trondheim og i Moss. På Eidsvoll er også logistikkavdelingen og service for ventilasjonsaggregater til næringsbygg lokalisert, i tillegg til produksjonen. Økonomi, ledelse og IT er fordelt mellom Sandnes og Oslo.
– Vi er totalt 124 ansatte i Norge, og kundegruppen vår er blant annet boligprodusenter, tekniske entreprenører, rådgivere, serviceaktører og brukere av våre produkter. Omsetningen ligger i dag på 645 millioner kroner, som vi ønsker skal øke betraktelig oppover, blant annet gjennom denne utbyggingen
Satset og vant
Da fabrikken ble kjøpt i 2002, hadde selskapet utviklet en ny aggregatserie i Danmark som ble implementert i den norske fabrikken.
– Det var en strategisk beslutning den gangen, om det skulle satses på aggregat eller ikke. Nå er vi en av Europas største leverandør av aggregater, med 14 totalt fabrikker. Du kan trygt si at det var en riktig beslutning, sier Skandsen.
Systemair AS har vært en av pionerne i utviklingen og inntoget av balansert ventilasjon i Norge.
– Å bruke ventilasjonsaggregat på den måten som vi gjør her, med å lage ferdig prosjekterte pakkeløsninger, var en ny tanke. Det gjør at du ikke trenger fagbrev for å montere dem, og forenkler logistikk- og installasjonsprosessen for kundene.
– Som et ledd i å være en premissleverandør i det norske markedet, må vi også være med der beslutningene tas. Derfor har vi i alle år vært engasjert i mange ulike faglige forum.
Skandsen sitter selv som styremedlem i VKE og han representerte produsenter og leverandører av ventilasjonsprodukter i Standard Norge.
– Og vi skal fortsette å lede an i utviklingen og prege bransjen, lover han.
Halve omsetningen fra boligventilasjon
Systemair Norges salgssjef David Brodawski, forteller at produktporteføljen strekker seg over de tre hovedområdene boligventilasjon, næringsaggregater og vifter. Omsetningen er delt omtrent likt mellom bolig- og næringsventilasjon.
– Vi selger mye til aktører som store boligprodusenter, ventilasjonsentreprenører og blikkenslagere - og har en finger med i spillet i alle mulige slags byggeprosjekter i Norge.
På CV-en finner vi prestisjebygg som restauranten «Under» i Lindesnes, flere unike Powerhouse-prosjekter, Loen Skylift, Verksbyen i Fredrikstad osv – samt en rekke skoler, tunneler og sykehus rundt i landet.
– For ikke å snakke om alle leilighetsbygg, småhus, rekkehus og eneboliger, legger han til. – Vi kan ventilere det som skal ventileres, og er rett og slett blitt en naturlig del av byggenæringa i Norge.
Må jobbe effektivt og smart
Systemairs leveregel er å være en foretrukket leverandør av produkter for ventilering og oppvarming av bygg og tunneler, samt en attraktiv og trygg arbeidsplass. Dette strekker de seg mot hver eneste dag, forteller de.
– Vi skal være så kjent for vår leveringskvalitet at vi alltid blir spurt i de relevante prosjektene vi hører hjemme i. Utbyggingen her på Dal er også en del av dette, ved at vi blir enda mer effektive og konkurransedyktige, og med det sikrer arbeidsplassene.
Selv om lønns- og produksjonskostnadene er høye i Norge sammenlignet med mange andre land, mener de at det tas igjen med renter på andre områder. Ikke minst at de er nær kundene, med alt det betyr av bærekraft, tilpasningsdyktighet og tett oppfølging.
Bedre forhold for testing
– Et annet aspekt ved utbyggingen, er at vi får enda bedre forhold for sluttkontroll og testing av aggregatene, påpeker Skandsen.
Noen ganger er det bare standard sluttkontroll som skal til, mens det i andre større prosjekter krever mer prosjekt-spesifikk funksjonstesting der kunde og kundes kunde og byggherre er til stede.
– Vi foretar grundige FAT-tester – «Factory Acceptance Test», med teknisk personell, hvor de tester om alle kritiske funksjoner, som at spjeldene fungerer når det blir brann eller frost osv. Dette handler ikke om å måle godstykkelsen, men å teste teknikk og automatikk. Det er der slaget står når aggregatene skal «ut på jobb».
– Å ha muligheten til å kjøre en halvtime fra Oslo sentrum og være med på testprosedyren og faktisk kunne snakke med de som har bygd produktene, setter kundene pris på. Det skaper trygghet for at alt fungerer som det skal når det skal.
Satser mye på oppgradering
At fabrikken blir større, gir også muligheten for å oppgradere eksisterende aggregater i enda større grad. Også det handler om bærekraft.
– Det er trend og vind i bransjen og samfunnet for øvrig om at man skal bevare og oppgradere eksisterende tekniske utstyr, framfor bruk og kast, sier Brodawski. – Vi har allerede en satsing på å tilby oppgraderte komponenter til våre aggregater, men også om det er automatikk fra andre produsenter. Det har vi kompetanse til å løse, slik at all innmat kan oppgraderes for å få en mer energieffektiv maskin. Med et større areal kan vi ta aggregatet hit og gjøre den oppgraderingen for, eller sammen med kunden.
Sentral i EPD-arbeidet
Også når det gjelder dokumentasjon, er Systemair helt fremst i løypa. De har bistått i standardiseringsarbeidet til EPD Norge, og de har tilgjengeliggjort denne miljødeklarasjonen i alle sine aggregater.
– Systemair-konsernet har antatt den norske modellen. Det vi legger ut på epdnorge.no, benyttes i mange land i konsernet. Og flere kommer etter, forteller de tre stolte herremennene i Systemair Norge.