Språk, bærekraftige løsninger, lik rørleggerutdanning over hele landet og obligatorisk teorieksamen før svenneprøve er våre viktigste ønsker for den kommende læreplanen, sier fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge.
Derfor er det første hovedargumentet vårt at det må være norskundervisning både på Vg1 og Vg2.
Mange av dem som søker seg til bygg og anleggsteknikk og rørleggerlinja har fremmedspråklig bakgrunn. For å sikre at de har god nok norskkompetanse når de går ut i bedrift, er det viktig at de får tilstrekkelig undervisning i faget. Da Jan Tore Sanner var kunnskapsminister, mente han at det er så mange som snakker engelsk på arbeidsplassene at lærlingene hadde bedre nytte av å beherske engelsk. Det er et svakt argument, sier Nielsen.
Det miljønyttige rørfaget
Bærekraftige løsninger og sirkulær økonomi må inn i læreplanen. Det er fremtidsrettet, og man ser at man er nødt til å ta mer hensyn til miljøet, tenke bærekraftig og ikke kaste materialer som kan gjenbrukes.
Les også: Sirkulær disponering av vannressurser
Som eksempler på hvordan rørfaget kan bidra til en bærekraftig samfunnsomstilling, nevner Nielsen gjenvinning av gråvann og magasinering av regnvann til bruk/gjenbruk der det ikke stilles krav til drikkevannskvalitet som ved hagevanning, spyling av gårdsplass og i toalettsisterner.
Vi mener også at lokal tilpasning i rørleggerundervisning skal begrenses. Det er viktig at rørleggerutdanningen er lik over hele landet.
Snu strykprosenten med teorieksamen
Det aller viktigste for oss er å innføre obligatorisk teorieksamen før svenneprøve. Dette vil sannsynligvis føre til at strykprosenten på svenneprøver synker. I dag er den for høy, sier fagsjefen.
Rørentreprenørene Norge opplever at mange av Vg3-elevene har mangelfulle teoretiske kunnskaper.
Les også: Læreplangjennombrudd var en trykkfeil
Ved å innføre teorieksamen tvinger elever, bedrifter og lærlinger til å tilegne seg nødvendig kunnskap. Vi ønsker alle god kvalitet på rørleggerarbeidet som blir gjort her til lands. Vi er derfor nødt til å gi våre kommende rørleggere utdanning som gir dem et godt grunnlag for å takle alle utfordringer i arbeidslivet, konkluderer han.
Rørentreprenørene Norge oppfordrer alle som mener noe om læreplanen til å gi innspill til Utdanningsdirektoratet før 15. november, da fristen går ut.
Gi ditt innspill her
- Rørentreprenørene Norge har fire hoved-innspill til den kommende læreplanen
For å imøtekomme fremtidens utfordringer har Rørentreprenørene fire hovedinnspill til den kommende læreplanen, som godkjennes våren 2021.-Språk, bærekraftige løsninger, lik rørleggerutdanning over hele landet og obligatorisk teorieksamen før svenneprøve er våre viktigste ønsker for den kommende læreplanen, sier fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge.
Denne artikkelen er over 4 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover