Aase Teknikk, Degree of freedom og 6CST arrangerte tidligere denne uken sitt første bærekraftseminar sammen. Overordnet tema var mulighetsrommet i en bærekraftig by- og eiendomsutvikling.

– Vi har ikke noe business hvis vi ikke løser disse utfordringene! Vi må fokusere på samfunnets behov, og skape nye muligheter i det som oppstår i denne situasjonen, sier Roar Smelhus i 6CST/ Homeworkspace som var initiativtaker til seminaret.

Brukte elbilbatterier i plusshus
Trygve Burchardt fra Ecostor fortalte om deres teknologiutvikling med fornybar energi-konsepter og batterilagring basert på gjenbruk av elbil batteri og solceller. Han tror brukte elbilbatterier vil dekke behovet for energilagring i bygg fremover.

– Kommer flere ganger mer ut i markedet enn det som trengs. Norge ligger ca. 5 år foran resten av verden, og vi har mulighet til å ta en lederposisjon her, mener Burchardt. Om lag 40 % av brukte elbilbatterier på markedet er Nissan Leaf, mens 25 % er fra Tesla. Batteriene har igjen ca. 15 kWh lagring, 10-15 kW.

– Du kan bruke ett batteri i en bolig, og sammen med 4-5 kW sol på taket får du nullenergi, sier Burchardt.

Trevolusjon
Degree of Freedom delte vertskapsrollen for seminaret med Smelhus, den faglige delen ble gjennomført på deres kontor i Brenneriveien 5. Degree of freedom er en av de ledende rådgiverne på trekonstruksjoner, og har et stort knippe prosjekter å vise frem.

– Man kommer ofte til at det er litt dyrere med tre, kanskje 5% totalt for hele bygget. Men vi mener vi må ta med noen andre faktorer, som CO2-lagring. Og hvis man i fremtida ønsker å ombruke materialer fra et bygg, er det ekstremt enkelt med tre, understreker Gaute Mo. Tre er lette elementer, noe som kan forenkle logistikk og gi raskere montasje.

Ingen vei utenom ombruk
Etter Degree of freedom fikk vi to foredrag av relativt nyetablerte Aase teknikk. Aase teknikk ble startet tidligere i år. Aase teknikk er det tredje AS-et under Aase konsernet, og de supplerer godt de mer etablerte virksomhetsområdene utvikling og prosjekt. Ombruk er et klart satsingsområde.

– Vi tror ikke det er noen vei utenom. Forbrukermakten til folk som Greta Thunberg og hennes generasjon vil etter hvert gjenspeile seg i eiendomsmarkedet, mener Julie Lyslo Skullestad. Hun poengterer at det allerede skjer mye i ambisiøse prosjekter som viser at ombruk er mulig. Entra sitt prosjekt i Kristian Augustsgate 13 er et godt eksempel.

– Alle må i sving, alle må tenke nytt og samarbeide på nye måter. Vi trenger nye forretningsmodeller, poengterer Skullestad.

Nye muligheter i eksisterende bygg
Også på teknologisiden skjer det mye, poengterer Aase teknikks leder Arthur S. Jensen.

– Ny teknologi skaper nye muligheter, kanskje spesielt for eksisterende bygg, mener han. Aase teknikk er i ferd med å gjøre sitt gamle kontorbygg i Fyrstikkalleen smart, blant annet ved å 3D-scanne bygget og installere sensorer.

– Trådløs sensorikk kan diagnostisere bygget digitalt. Proptech og smarte FM-løsninger gir brukere og leietakere opplevelse av å være i et fremtidsbygg, mener Jensen.

Lover flere slike seminarer sammen
Seminaret ble avsluttet med en sosialdel og minikonsert i Damstredet 20A med en akustisk versjon fremført av bandet Koala Queen.

– Vi var usikre på om folk ville ha tid til et arrangement så tett opp til jul, og ble derfor positivt overrasket over responsen. Flere kunne rapportere at responsen på temaene var svært god, og med bakgrunn av responsen stilte også noen med flere fra sitt selskap. Dette er helt klart noe vi vil gjenta, bekrefter arrangørene Arthur S. Jensen, Gaute Mo og Roar Smelhus.