Etter at ordningen ble fjernet, gjenstår imidlertid fortsatt et krav om byggesøknad for våtromsarbeider der man bryter brannskillet. Men mange kunder er uvitende om hva dette innebærer, og useriøse firmaer hopper ofte glatt over dette kravet og kan prise jobben lavere enn firmaer som priser med byggesaksgebyrer.

Nå tar fagfolk til orde for å gå tilbake til den tidligere ordningen med byggesøknad for alle totalrenoveringer av baderom.

- Ordningens store fordel var at den stilte krav om et kvalitetssystem og sentral/lokal godkjenning for våtrom. Dette medførte en stor forbedring av kvaliteten på utførelsene, sier daglig leder Finn Karlsen ved Comfortbutikken Skøyen AS.
- Både seriøse og useriøse håndverksfirmaer måtte forholde seg til den, og kundene visste hva som gjaldt. Ordningen ga en oppsving i antall jobber for de seriøse firmaene, fordi alle konkurrerte på lik linje, og useriøse håndverksfirmaer ble luket ut. Etter at ordningen ble fjernet, er det fritt frem igjen for disse firmaene, og man ser nok en gang mye arbeid som ikke er forskriftsmessig utført. Man kan selvfølgelig argumentere med at byggesøknadsordningen var uforholdsmessig dyr for kunden. Men for vår del ble ordningen raskt en godt innarbeidet og effektiv rutine, som kostet kunden lite utover selve byggesaksgebyret.

Uavhengig kontroll av baderom bør være unødvendig
Fra 1.1.2013 ble det i tillegg innført krav om obligatorisk uavhengig kontroll av fuktsikring i søknadspliktige våtrom. Kontrollen består bl.a. av visuell kontroll av tilpasning mellom membran, slukmansjett og sluk og kontroll av utfylte sjekklister m.m.

Karlsen ser ingen hensikt med at det skal være uavhengig kontroll for disse jobbene og vil at kravet skal fjernes.
-Den uavhengige kontrolløren skal kontrollere fuktsikringen på våtrom som blir byggesøkt. Hva med alle de våtrommene som ikke har krav om byggesøknad? Det er ingen forskjell på utførelsen av fuktsikring på et våtrom der brannskillet blir brutt og et våtrom der brannskillet ikke blir brutt. Hvorfor skal det være krav om kontroll av det ene og ikke av det andre?

-I tillegg eksisterte det allerede strenge krav til dokumentasjon ved byggesøknad. Kontrolløren skal nå kontrollere utfyllingen av denne dokumentasjonen. Hva er poenget med det? Jeg har vanskelig for å se for meg at en seriøs håndverker skulle slurve eller jukse med papirene. Å bygge våtrommet etter normen er helt sentralt, ikke minst i ettertid vil slurv på dette punktet ramme rørleggeren hardt. Hele jobben må gjøres om, derfor erkjenner seriøse rørleggere at dette må være hundre prosent. Om et useriøst firma skulle velge å jukse med papirene, så vil kontrolløren uansett ikke kunne fange opp dette. Han har ingen mulighet for å kontrollere riktigheten av utfyllingen, sier Karlsen.

Visuell kontroll
-Videre skal kontrolløren gjøre en visuell kontroll av membranen, ved befaring eller ved å se på bilder. Kontrolløren kan ved dette se at det ligger en membran på baderommet, men ikke noe særlig mer. Han ser ikke om det ligger beskyttelsesduk under membranen eller om det er primet bak membranen på veggen. Om han ser på bilder, så kan han ikke kontrollere at skjøter er lagt riktig ved for eksempel terskler eller ved gjennomføring av røroppstikk. Han får heller ikke sjekket om punkteringer av membranen ved innfestinger i vegger er utført korrekt eller om veggmembranen har riktig tykkelse.

Unødvendig dyrt for kunden
-Jeg vil anta at en kontrollør bruker maksimalt 2-3 timer på hele kontrolljobben. I tillegg kommer kjøretid ved en evt. befaring. For jobben som kontrollør har jeg hørt at en takstmann krevde så mye som kr. 23.000. Da begynner det å bli dyrt for kunden å skulle følge kravet om byggesøknad.

Mister oppdrag
I perioden det var påbudt med byggesøknad for alle totalrenoveringer av våtrom, hadde Comfortbutikken Skøyen stor pågang av kunder. Da ordningen ble avviklet, så de at de for de fortsatt søknadspliktige våtrommene mistet en del kunder til useriøse firmaer som tilbød å utføre jobben uten å byggesøke.

-Kravet om byggesøknad når man bryter brannskillet er for dårlig definert og ikke godt nok formidlet til den vanlige forbruker. Da det var krav om søknad for alle bad, forholdt kundene seg til dette. Nå virker det som om de ikke helt klarer å skjønne hva det gjenstående kravet innebærer, og at det er et like strengt myndighetskrav som tidligere for disse våtrommene. Kunden velger å stole på firmaer som forteller dem at det ikke er søknadsplikt for deres bad og tilbyr en lavere pris.

-Byggesaksgebyrene i seg selv fordyrer prosessen for disse badene. Når man i tillegg får utgifter til den uavhengig kontrollerende, så blir det ekstremt vanskelig for seriøse firmaer å konkurrere på pris mot useriøse firmaer som hopper over søknaden. Dette er med på å undergrave bransjen.

Ingen kontroll av firmaer med sentral godkjenning
Om ordningen med uavhengig kontrollerende har kommet for å bli, så mener Karlsen at det kunne vært skilt mellom firmaer som har sentral godkjenning eller ikke, slik at kontrollen kun skal gjelde de som ikke har sentral godkjenning.
-Firmaer som har sentral godkjenning har allerede krav om gode systemer for dokumentasjon, slik at det for disse bør være helt unødvendig med en ekstra kontroll.