- På tide at det satses på utdanning som det er behov for, som KEM-teknikere og ingeniører, derfor støtter jeg oppropet fra bransjen.
Opprop
Etter at Hans Martin Hans Martin Pedersen, lærer i rørleggerfaget ved Kvaløya Videregående Skole i Tromsø nylig etterlyste en KEM-utdanning, gikk avdelingssjef rør i Bravida Tromsø, Jonas Gustumhaugen ut og stilte seg bak ønsket til Pedersen.
Les også: Ønsker at KEM-bølgen skal komme til Tromsø
Nå kommer flere på banen og forteller om en krevende situasjon.
- Jeg er ikke så veldig godt kjent med KEM-utdanningen, men jeg har sansen for den tradisjonelle tenkningen, at man bygger utdanning på praktisk erfaring. Det er et stort behov for teknikere og ingeniører her oppe, at man kan bygge utdanning på de gode rørleggerne vi har her allerede er en god ide, det er ikke noe å lure på, sier han.
Les også:- KEM i Tromsø vil gi oss kompetanseheving
Jurister
Som en kuriositet forteller han at det er stort overskudd på jurister i Tromsø, og (naturligvis) ditto underskudd på ingeniører.
- Folk har en tendens til å bosette seg i nærheten av lærestedene, her i Tromsø har man satses på juridikum, men de sliter med å finne seg jobb.
På samme måte er det med ingeniører i Sør-norge. Det er lett å få tak i folk i Trondheim og Oslo.
- Vi ønsker hos, gjerne lokale, nyutdannede folk, folk med friske ideer og pågangsmot, sier Bangsund.
Bangsund synes KEM-oppropet kom i høy tid, men stopper ikke der, han er også åpen for ingeniørutdanning i Tromsø.
- Det ville også være en samfunnsmessig fornuftig ordning, det er sikkert mange fra de store nordområdene som vil bli ingeniør, så slipper vi å hope opp folk i storbyene, sier han.
Stor område
En utfordring er at de fleste nyutdannede ingeniører i dag ender opp i konsulentselskaper.
- Det blir lite håndfast, mye klipp og lim. Jeg ønsker mer heller folk som vet hvordan et rør ser ut, og som kan tilføre noen nytt, sier han. Nettopp praktisk erfaring og innsikt må til for nytenkning og kreativitet.
Å få et fagmiljø til Tromsø ville også styrket utviklingen i bransjen.
- Vi flyter på Universtitet, Statsbygg og Forsvarsbygg, men også innen fiskeri og oppdrett skjer det mye spennende, sier Bangsund, som minner om at
Troms og Finnmark er et stort område med mange typer aktivitet.
- At det ikke finnes utdanning utover rørleggerfaget for et slikt geografisk stort område er egentlig merkelig, sier Bangsund.
- Tromsø har nok av studenter innen andre bransjer og fag, men vi mangler personer med teknisk fagkompetanse i VVS-bransjen, sier Geir Bangsund hos Brødrene Dahl. Foto: KEM-kullet - 2013, Fagskolen Oslo.
Vanskelig å få tak i tekniske fagfolk i nord
Å få tak i teknisk nyutdannede folk i nordområdene er nesten umullig. Geir Bangsund, regjonsjef for Troms og Finnmark ved Brødrene Dahl deler oppropet i bransjen etter tekniske fagfolk i nord.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover