Den 27. januar sendte Rørentreprenørene Norge brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet om denne saken og i går kom altså svaret. I utgangspunktet ba man om at de bedrifter som i dag hadde godkjenning i en høyere tiltaksklase fikk beholde denne, mens man subsidiært ba om en tre års overgangstid. Det endte med en overgangstid på to og et halvt år.

-Det er gledelig at departementet har hørt på oss og forstått problemene. Overgangsordningen gir oss litt tid, understreker Tor Backe.

Stor utfordring
Begrunnelsen for departementet for å stramme inn kravene til formell utdanning, oppgis å være kravet til likebehandling i EØS-område. Til dette sier Tor Backe:
-Det er selvsagt lettere å sammenligne norske og utenlandske foretak under henvisning til dokumentert formell utdanning enn å vurdere opparbeidet langvarig praksis i den enkelte bedrift. Hvis dette hensynet er årsaken til forskriftsendringen, har vi en stor næringspolitisk utfordring dersom vi skal kjempe mot EU-byråkratiet.

Les også: Overgangsordning for kompetansekrav
Les også: Sentral godkjenning kan bli endret igjen

Vurderer saken
Administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge påpeker at en annen mulig årsak til at formell kompetansen har kommet sterkere inn i SAK-forskriften, er nok også at man ved bortfall av søknad om lokal ansvarsrett mister den lokale kjennskapen til de enkelte foretak og dermed muligheten til å vurdere hvert enkelt foretaks langvarige praksis, som jo kunne oppveie manglende formell utdanning.

-Vi vil nå vurdere denne saken og se nærmere på begrunnelsen for kompetansekravet i den enkelte tiltaksklasse.

Lagt lista for høyt?
-
Har myndighetene rett og slett lagt lista for høyt?

-Muligens har de de gjort det i forhold til kompetansebehovet i en byggesak dersom man ser på erfaringene så langt. Intet tyder på at byggenæringen har lidd store kvalitetstap ved at SAK har åpnet for å kompensere manglende formell utdanning med lang praksis.

-Hva gjør dere videre nå?
-Vi skal gå i dialog med myndighetene for å få en gjennomgang av dagens system, og da i samråd med Byggenæringens Landsforening og andre aktuelle bransjeforeninger, så får vi se hva det er mulig å oppnå. Så langt får vi si oss fornøyde med vedtaket i departementet, mener Tor Backe.