Veitvet skole er en del av det planlagte Perlekjedet, en kultur- og miljøgate langs Veitvetveien. Skolen omfatter en barne- og ungdomsskole for 1. til 10. trinn for cirka 850 elever, samt en flerbrukshall. 

Det har vært viktig å skape ulike arenaer for forskjellige alderstrinn. Skolen er utformet med tre bygningskropper som møtes rundt et sentralrom, torget. Oppdelingen bidrar til å bryte ned skalaen og skaper avgrensede uterom. Bygningskroppene har enkle og klare former og er godt tilpasset tomta. Det er tilrettelagt for god visuell forbindelse mellom ute og inne. 

Alle klassetrinn har egne innganger med lett adkomst til tilhørende uteområder. Byggets utforming og organisering gjør at man ser gjennom bygget fra nord-sør og sikrer en visuell forbindelse mellom hovedinngang og kveldsinngang. Skolen er åpen og oversiktlig, og utformingen gjør at bygget ikke får en ”bakside”.

Skolen er tegnet av Link  Arkitektur AS. Siden dette er et  OPS–prosjekt er det Skanska SEU som er byggherre og Skanska Norge AS er hovedentreprenør. Utdanningsetaten i Oslo har vært bestiller av prosjektet. 

Bildet under: Veitvedt skole. Artikkelen fortsetter under bildet.



Bystyret vedtok i 2010 å bygge Gran og Veitvet skole på bakgrunn av Oslo kommunes Skolebehovsplan 2009-2019. Utdanningsetaten utlyste konkurranse om prekvalifisering våren 2011. Fire team deltok. Selve konkurransen er organisert som et offentlig-privat samarbeidsprosjekt. Vinneren skal bygge, eie, drifte og vedlikeholde skoleanlegget. Utdanningsetaten leier skolen på en tidsbestemt kontrakt. Kvalitetskriteriene til FutureBuilt ble lagt til grunn for evaluering av konkurransen. Det ble stilt en rekke minstekrav til miljø og kvaliteter. I tillegg fikk tilbydere som oppnådde FutureBuilts målsetting om 50 prosent reduksjon av klimagassutslipp fra transport, stasjonær energibruk og materialbruk ekstrapoeng under vurderingen. Det ble også stilt krav til deltakerne om å utarbeide kvalitetsoppfølgingsplan og klimagassregnskap i konkurransefasen.

Høsten 2012 inngikk Utdanningsetaten kontrakt med vinnerne Skanska Norge AS og LINK Arkitekter AS. Det er planlagt innflytting til skolestart 2015. Prosjektet har fått 3,3 millioner kroner i støtte fra Enova.

Anlegget er bygget som et OPS-prosjekt hvor tilbyder ble valgt gjennom konkurranse med løsningsforslag og forhandlinger. Forhandlingene ga tilbyderne mulighet til å forbedre sine forslag i samarbeid med Utdanningsetaten som bestiller. Når den som bygger også skal ha ansvar for framtidig drift og vedlikehold, vil helhetlige løsninger for hele skoleanleggets levetid være i fokus. Slik blir anleggene så gode som mulig, både for læring og bygningsdrift.
 
Granstangen skole

Granstangen skole på Furuset er også bygget som offentlig-privat samarbeidsprosjekt der leverandør velges gjennom konkurranse med forhandlinger. Prosjektet omfatter ny ungdomsskole for 8. til 10. trinn.

Hovedmålsettingen med bygget har vært å skape en arealeffektiv skole som også gir gode rammevilkår for undervisning og det sosiale livet på skolen. Skolen er organisert i et rasjonelt bygg hvor alle funksjoner henger sammen i en logisk struktur. Dette legger til rette for sambruk av rom og funksjoner. I tillegg blir det enkelt å orientere seg i anlegget. Mulighetene for sonedeling av bygget på kveldstid er godt ivaretatt. Bygget er konstruert med tanke på størst mulig grad av generalitet og fleksibilitet. Med sitt enkle volum og rasjonelle bæresystem gir bygningen muligheter til relativt store endringer uten dyre og omfattende forandringer i konstruksjonene.

Skolen er organisert rundt et sentralt område. Her er det allrom, kantine, auditorium og garderober. Alle inngangene har direkte kontakt, både visuelt og funksjonelt, med det sentrale området.

Materialene skal være holdbare og vedlikeholdsvennlige, men også gi elever og lærere grunn til å være stolte av sin skole og motivere dem til å ta vare på anlegget. Det er lagt vekt på å bruke materialer av høy kvalitet, lang levetid og lite vedlikeholdsbehov.


Skoleanlegget er tenkt som en sosial møteplass i bydelen, med inviterende uteanlegg som henvender seg mot flere retninger og tilliggende grøntdrag. Trær og terrengform brukes som romskapende elementer. Det er tilrettelagt for lagidrett i form av sjuerbane og sandvolleyball i sonen langs grøntdraget i øst. Videre er det lagt inn et fireveis basketstativ, bordtennisbord, en klatrestruktur og et balanseapparat for større barn.

Bystyret vedtok i 2010 å bygge Granstangen og Veitvet skole på bakgrunn av Oslo kommunes Skolebehovsplan 2009-2019.

Utdanningsetaten utlyste konkurranse om prekvalifisering våren 2011. Fire team deltok. Konkurransen var organisert som et offentlig-privat samarbeidsprosjekt. Vinneren skal bygge, eie, drifte og vedlikeholde skoleanlegget. Utdanningsetaten leier skolen på en tidsbestemt kontrakt.

Kvalitetskriteriene til FutureBuilt ble lagt til grunn for evaluering av konkurransen. Det ble stilt en rekke minstekrav til miljø og kvaliteter. I tillegg fikk tilbydere som oppnådde FutureBuilts målsetting om 50 prosent reduksjon av klimagassutslipp fra transport, stasjonær energibruk og materialbruk ekstrapoeng under vurderingen. Det ble også stilt krav til deltakerne om å utarbeide kvalitetsoppfølgingsplan og klimagassregnskap i konkurransefasen.

Høsten 2012 inngikk Utdanningsetaten kontrakt med vinnerne Backe Prosjekt AS og Arkitektgruppen lille frøen as.

Det er innflytting til skolestart 2015.

Prosjektkostnad pr tilbud er 199,5 millioner NOK. Prosjektet er støttet av Enova for oppnåelse av passivhusnivå med 350 kr/m2. Støtten fra Enova utgjør ca. 2,1 millioner NOK.