- I dette prosjektet er det en enorm vilje til å teste ut ideer som blir foreslått. Jeg har aldri før opplevd noe lignende. Dette er et unikt tverrfaglig prosjekt. Vi har fått en dypere innsikt.

Den nye Kunst- og designhøgskolen i Bergen skal bygges på en gammel industritomt ved syd-enden av Store Lungegårdsvann. Byggherre Statsbygg ønsker at dette bygget skal være et forbildeprosjekt med flyt i alle prosesser og har tatt i bruk lean-filosofien.

Får tenke «lean»
Rambøll og Snøhetta vært på opplæring hos Porsche Consulting, for å lære mer om hvordan bilindustrien ved hjelp av lean bygger biler på en mer effektiv måte. Dette er en tankegang som kan overføres til andre bransjer og modellen benyttes allerede med stor suksess på entreprenørsiden.

- Lean handler blant annet om å bruke mer ressurser tidlig i prosjektet, for å benytte mindre ressurser senere når kostnadene er høyere. Målet er å bli mer ressurseffektiv og redusere slakk i prosesskjeden. Alle har et sterkt ønske om at vi skal lykkes. Vi får derfor lov til tenke «lean» og hva som gir best effekt, sier Kartveit.

Brannkrav inn i revit
Rambølls branneksperter er i prosjekteringen samlokalisert med Snøhetta og har blant annet fått lagt brannkravene direkte inn i revit.

- Vi har fått samarbeide med arkitekten på deres arbeidsplattform/modell, og på den måten bidratt til BIM-modellen. Nå er brannkravene en del av alt arkitektens 3D-modeller.

Revit benyttes både som et verktøy og som en del av en flerfaglig arbeidsplattform, hvor alle bidrar til BIM-modellen.

Tidsbesparende
Rambølls brannteam roser samarbeidet med Snøhetta:

- Vi har tidligere i andre prosjekter forsøkt å benytte BIM til implementering av brannkrav. Da har tilbakemeldingene vært at dette er for vanskelig til å få til på en god måte. I tillegg er mange arkitekter redde for å gi oss tilgang til sine modeller. I dette prosjektet er Snøhetta og de andre fagene svært mottakelig for våre bidrag, og vi har fått bevist at det lar seg gjøre, sier Kartveit.

Det neste store spranget
Kartveit mener at overgangen fra 2D til 3D vil bli det neste store spranget i næringen.

- Det første store spranget var å gå fra håndtegnet til DAK. Vi ønsker å gå fra 2D tegninger til å bidra i større grad til BIM-modellen, og på den måten sikre tydeliggjøring av branntekniske ytelser. Men 2D og 3D vil nok leve lenge ennå side om side.

Nye verktøy
Erfaringene fra dette prosjektet har gitt mersmak, og prosjektmedarbeider RIBr og branningeniør Niclas Nilssen i Rambøll mener at lean-prosjekteringen vil gi gevinst:

- Vi har stor tro på at arbeidet vi har lagt ned i prosjekteringen, vil være tidsbesparende senere i prosjektet. Vi ser allerede nå at vi kan benytte disse erfaringene i andre prosjekter. Selv om dette i utgangspunktet ikke har vært et mål, så er det et svært hyggelig resultat, sier Nilssen.

Han er også fagnettverksleder i Rambøll, og forsikrer om at dette er verktøy som det vil bli forsket videre på internt i Rambøll.

Fakta:
Byggested: Møllendalsveien, Bergen
Brutto bygningsareal 14.500 kvm
Byggestart: 2015
Ferdigstillelse: våren 2017
Status: designfase
Kostnadsestimat: ca 1 milliard pr. mars 2014

Aktører:
Kunst- og designhøgskolen er bruker.
Snøhetta er arkitekt.
Statsbygg er byggherre og eier.
Stortinget ved Kunnskapsdepartementet er oppdragsgiver.
Rambøll er rådgivende ingeniører.