Arkitektbedriftene i Norge, Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) og Oslo Arkitektforening (OAF) fant ut at en konstruktiv dialog med Plan- og bygningsetatens (PBE) kunne gi bedre og enklere behandling av byggesaker. Det var formålet for et prosjekt som ble lansert under PBEs Storbrukerforum 4. desember.

Samme dag sendte PBE ut en pressemelding hvor PBEs etatsdirektør Ellen S. de Vibe sa at de ser at samarbeidet om byggesaker kan bli bedre.

Allerede den 26. november hadde arkitektene et møte i med  Ellen de Vibe. Der ble det enighet om å starte et forbedringsprosjekt for å forbedre og forenkle byggesaksprosessen. Nå er resultatet blitt til et samarbeidsprosjekt som skal gjennomføres i løpet av 2013, sammen med Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) og andre aktører i bygg- og anleggsnæringen. Målet er å forbedre byggesaksbehandlingen.

Bakgrunnen for prosjektet er at ansvarlige søkere som arbeider med byggesaker ofte opplever betydelige vanskeligheter med å oppfylle de ulike lovkrav og forventninger som plan- og bygningsmyndighetene har til dokumentasjon og prosess i byggesaker med fordyrende forsinkelser som konsekvens.

– Jeg synes dette er et positivt tiltak for alle parter. Deltagerne i prosjektet forventer at forbedringsprosjektet vil ha effekt og finne konstruktive løsninger i plan- og byggesaker. Da dette er en aktuell problemstilling for mange av våre medlemmer på landsbasis, vil erfaringer fra et konkret samarbeid kunne ha overføringsverdi for flere av landets kommuner og aktører i bygg- og anleggsnæringen, sier styreleder Erik Collett i Oslo Arkitektforening.

– Det helt sentrale her, er at vi nå har kommet dit at dette blir mer enn tomme ord. Vi er i ferd med å få til et forpliktende samarbeid for bedre byggesaksbehandling, sier Collett, som på møtet representerte både OAF, NAL og Arkitektfbedriftene

Også fra PBEs hold fremholdes nettopp det at prosjektet skal søke å avklare hva begge aktører kan gjøre for å få til bedre saksgang. Hensikten er å skape enklere og hensiktsmessig samhandling og øke kvaliteten på saksbehandlingen på begge sider. Der dette er naturlig vil prosjektet også kunne gi innspill til forbedringer i lover og regelverk, heter det i pressemeldingen fra desember.

– PBE ønsker å se hva vi kan bidra med for å forbedre behandlingen av byggesaker. Samtidig forventer vi at ansvarlige søkere setter seg inn i lover og regelverk og at de tar tilbakemeldinger fra PBE som konstruktive bidrag til å få byggesaker raskere behandlet. Får PBE mer komplette søknader og arkitektene bedre hjelp og veiledning, har vi oppnådd mye. Hovedfokuset framover må være samhandling og bedre flyt, slik at prosessene ikke stopper opp, uttalte de Vibe i pressemeldingen.

– Bakgrunnen for prosjektet er, i følge PBE, at ansvarlige søkere som arbeider med byggesaker ofte har store vansker med å oppfylle ulike lovkrav og forventninger som plan- og bygningsmyndighetene har til dokumentasjon og prosess i byggesaker – med fordyrende forsinkelser som konsekvens.

– Både søkere og byggesaksbehandlere ser at saker ofte tar for lang tid og at kommunikasjonen mellom partene er for dårlig. Søkerne opplever også at det kan gå ut over arbeidsmiljø og muligheter for å planlegge, sier Vibe til den enigheten om å dra i gang et samarbeidsprosjekt.

Og hun legger til at styrken ved all kritikken sist høst var overraskende. Men at det ikke er ukjent at regelverket er komplisert og krevende for ansvarlig søker.

I følge PBE skal det nye prosjektet søke å løse utfordringene og avklare hva begge aktører kan gjøre for å få til bedre saksgang. Hensikten er å skape enklere og hensiktsmessig samhandling og øke kvaliteten på saksbehandlingen på begge sider. Der dette er naturlig vil prosjektet også kunne gi innspill til forbedringer i lover og regelverk.

– PBE ønsker å se hva vi kan bidra med for å forbedre behandlingen av byggesaker. Samtidig forventer vi at ansvarlige søkere setter seg inn i lover og regelverk, og at de tar tilbakemeldinger fra PBE som konstruktive bidrag til å få byggesaker raskere behandlet. Dette må også ivareta helhetshensynene PBE vil sikre, sier de Vibe.
 
Deltagerne i prosjektet forventer at det vil ha effekt for mange prosjekter i bygg- og anleggsnæringen og for mange som arbeider med byggesaker.

(Kilder: PBE, Oslo Arkitektforening, Norske Arkitekters landsforening, Arkitektnytt)