God ventilasjon av operasjonsstuer er en forutsetning for sterile forhold under kirurgiske inngrep. Tradisjonelle ventilasjonsløsninger benytter en metode kalt «laminar air flow» (LAF-tak), men nå har det finske selskapet Halton utviklet en ventilasjonsløsning som gir økt renhet i hele operasjonsstuen.
Vi har et system som er basert på kontrollert fortynningsprinsipp. Sammenlignet med et LAF-tak som har en fast sone hvor det blåses luft laminært ned fra dyser i taket, bruker vi et fortynningsprinsipp. Denne ventileringen kombinerer fortrengning, innblanding og barriere slik at vi styrer luften og har kontroll på hele rommet. Det resulterer i at vi, kontra LAF, kan holde samme ISO-5-klasse i hele rommet, ikke bare i det beskyttet området under operasjonsenheten, sier Espen Glendrange, Key Account Manager i Halton Norge.
Han har over 25 års erfaring som prosjektleder i bransjen og jobber tett opp mot Sykehusbygg og andre aktører i helsesektoren.
Flere fordeler
Han forteller at løsningen gir flere fordeler for både kirurg og pasient.
Espen Glendrange, Key Account Manager i Halton Norge, forteller at fordelen med ventilasjonsløsningen er at driftspersonell kan holde samme renhetsklasse i hele operasjonsrommet.[/caption]
Fordelen med ventilasjonsløsningen er at driftspersonell kan holde samme renhetsklasse i hele operasjonsrommet. Om du har et trillebord med operasjonsverktøy er du ikke avhengig av at det står innenfor sonen, men kan stå plassert hvor som helst i rommet. Sammenlignet med LAF-tak bruker også løsningen mindre luft og energi og gir mindre støy og trekk. Til sammen resulterer dette i bedre arbeidsforhold for kirurgene i operasjonsstuen, sier han.
Ventilasjonsløsningen er utviklet i Finland hvor selskapet også produserer spesialløsninger for isolater og laboratorier.
På fabrikken i Finland har vi en fullverdig operasjonsstue hvor vi kjører kontinuerlige tester og utvikling. Der kan vi også ta med kunder for å kjøre simulerte operasjoner og andre tester med kunder. Operasjonsstuen er så komplett at man i teorien kan gjennomføre en operasjon der, sier han.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=0FcwvcHiDsg&feature=emb_logo
Mange store sykehusprosjekter på gang
Glendrange forteller at det er enormt mye som skal skje i tiden fremover og det skal bygges mange nye sykehus.
Vi leverer komplette løsninger med omluftaggregat, avtrekksenhet, automatikk, og styringsskjerm. Foreløpig har vi bare levert en komplett løsning her i Norge, men vi har levert ulike komponenter til flere sykehus. Det største referanseprosjektet vårt er Karolinska i Stockholm, sier han.
Saken fortsetter under bildet:
Vi begynte markedsføring av løsningen i Norge for 2 år siden og det har ikke vært så mange sykehus som er kommet ordentlig i gang. Det tar også tid å overbevise sykehusene om at denne løsningen er bedre enn LAF-tak, sier han.
[fact_box fact_box_id="69484"]
Kontinuerlig utvikling
Glendrange forteller at det varierer hvordan selskapet jobber med prosjektene.
Noen ganger går leveransen gjennom entreprenører og andre ganger går det direkte mot Sykehusbygg eller direkte mot sykehusene. Det å bygge et sykehus er et omfattende prosjekt og det er mange parter å ta hensyn til, sier han
Vi ser stadig vekk på nye løsninger, testing av nye produkter, og forbedringer av eksisterende produkter på fabrikken i Finland. Vi har veldig gode resultater fra prosjekter hvor vi har vært involvert, avslutter Glendrange.
Selskapet leverer også ventilasjonsløsninger til kontorbygg, hoteller, storkjøkken og offshore.
Espen Glendrange, Key Account Manager i Halton Norge, forteller at fordelen med ventilasjonsløsningen er at driftspersonell kan holde samme renhetsklasse i hele operasjonsrommet.
Utfordrer etablerte ventilasjons-løsninger for operasjonsstuer
God ventilasjon av operasjonsstuer er en forutsetning for sterile forhold under kirurgiske inngrep. Tradisjonelle ventilasjonsløsninger benytter en metode kalt «laminar air flow» (LAF-tak), men nå har det finske selskapet Halton utviklet en ventilasjonsløsning som gir økt renhet i hele operasjonsstuen.
Denne artikkelen er over 4 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover