- Her har vi gjort noe helt nytt fordi alle elevene og lærerne har vært tilstede mens installasjon av et nyutviklet ventilasjonsanlegg fant sted. Samarbeidet mellom skolen, Undervisningsbygg og totalentreprenør Caverion har fungert veldig bra, sa byråd for næring og eierskap Geir Lippestad da han deltok på feiringen.

Magnar Skår, seksjonsleder i Undervisningsbygg, kunne fortelle at etter en konkurranse i markedet, fikk Caverion muligheten til å prøve ut nye prinsipper på Trosterud hvor bedre inneluft på kort tid var førende.

- Vi ser nå på muligheten til å videreføre prinsippene i konkurranser på kommende prosjekter. Vi ser et potensial for besparelser, understreket Skår.

Elevene merker forskjell
KlimaTak, som ble utviklet av Caverion i 1997 er installert på over 2,5 millioner kvadratmeter på private og offentlige bygg i Norge. Løsningen ble videreutviklet for Trosterud skole uten at skolen måtte stenges og elevene undervises andre steder.

Elevrådsleder Kian Heggernes (10) har merket stor forskjell.

- Før var det tett luft og vanskelig å konsentrere seg. Vi måtte også ha på jakke inne på vinteren, men det må vi ikke nå lenger.

- Ja, nå er det mye lettere å fokusere og vi slipper å fryse, sier nestleder i elevrådet, Hana Mir (8).

Ferdig før frist
Prosjektleder hos Caverion, Rune Hansen, forteller at fordi alle parter var med fra tidlig fase og planla godt, ble man ferdig to måneder før fristen.

- Hele prosjektet har gått over all forventing, og både lærere og elevene er kjempefornøyde med både gjennomføring og resultatet, sier rektor ved Trosterud skole Henriette Randsborg.

Adm. direktør for Caverion, Knut Gaaserud og adm. direktør Rigmor Hansen i Undervisningsbygg er enige om at innovasjon handler om å tenke nytt. Dette gjelder både for leverandører og innkjøpere som må vise evne og vilje til nyskapning.

- Så nå gjenstår bare spørsmålet om erfaringene fra dette prosjektet vil legge føringer for fremtidige anbudskonkurranser og prosjektgjennomføringer. Jeg er rimelig sikker på at jeg snakker for majoriteten av leverandørmarkedet når jeg sier at «slike offentlige innkjøp vil vi ha mer av!», avslutter Gaaserud.