Erfaren ventilasjonsrådgiver advarer imidlertid mot å tro at hybridløsninger kan benyttes i de fleste situasjoner.

Mekaniske luftbehandlingsanlegg har av mange blitt ansett for å være kompliserte anlegg som i praksis har vært vanskelige og kostbare å drifte. Som en motreaksjon til dette er det blitt prosjektert og bygget bygninger med naturlig ventilasjon. Fordelene med naturlig ventilasjon har ifølge mange vært at de er enklere og mer robuste enn konvensjonelle mekaniske anlegg.

- Dette er en sannhet med svært mange modifikasjoner. Spesielt når man sammenlikner med moderne balanserte mekaniske DCV-anlegg (Demand Controlled Ventilation) basert på ”plug and play”-prinsipper. Naturlig ventilerte bygninger har ofte  problemer med dårlig kontroll over luftmengdene, noe som fører til over- eller underventilasjon som igjen kan medføre dårlig luftkvalitet, dårlig termisk komfort (trekkproblemer)  og høyt energiforbruk til oppvarming. Ofte er det dessverre slik at de naturbaserte kreftene ikke er som forventet, og da kommer man i vanskeligheter, sier Arve Bjørnli hos Moe AS - Rådgivende ingeniører til VVSForum.

Arve Bjørnli.
Bjørnli minner om at den primære funksjonen til et ventilasjonsanlegg uansett type er som kjent å opprettholde tilfredsstillende luftkvalitet og termisk komfort. Tilførsel av frisk luft og fjerning av brukt luft kan enten skje ved bruk av mekaniske eller naturlige drivkrefter, eller ved en kombinasjon av disse. Ventilasjonsanlegg der både naturlige og mekaniske drivkrefter brukes bevisst kalles gjerne hybrid ventilasjon.

Deilig å åpne vinduet?
Bjørnli minner om at hybridventilasjon i stor grad er basert på de drivkreftene vind og temperaturforskjeller utgjør. For å få dette til å fungere i alle situasjoner kreves det svært høy teknisk kompetanse og et svært tett samarbeid mellom arkitekt og rådgivere.
- Det høres deilig ut å bare åpne et vindu, og det er viktig å kunne ha den muligheten i de fleste bygninger, men å ha klokketro på at det er den metoden alle bygningen skal ventileres på, er å føre byggherre og brukere bak lyset.  Det er meget stor forskjell på en 1-etasjers bygning på landet langt fra forurensninger og et 20-etasjers bygg i en bykjerne, sier Bjørnli som minner om at svevestøv og pollen gjør det å ta inn ubehandlet luft til et problem. Han viser også til at § 29-6 i Plan og bygningsloven sier at tekniske installasjoner og anlegg skal prosjekteres og utføres slik at de gir de ytelser som er forutsatt og tåler de indre og ytre belastninger som normalt forekommer.
- Hvis ventilasjonssystemet er basert på åpninger i yttervegg som ikke ivaretar tilstrekkelig filtrering av forurenset uteluft eller som ikke samsvarer med akustiske krav, vil dette stride mot intensjonen i § 29-6.

Sommer og vinter
Bjørnli påpeker at ved bruk av hybridventilasjon må de lokale klimatiske forholdene vurderes svært grundig. Norge er et land med til dels voldsom variasjon i klima fra sommer til vinter. Noen av de hybridløsningene som forsøkes ”innført” til Norge er konstruert for bruk i land som klimamessig er  langt unna det vi har å stri med i Norge. 
- Det som oppleves å  fungere på kontinentet kan fort bli en fiasko her i Norge hvis man ikke tar inn kompetanse i prosjektene med virkelig forståelse av hvordan det vil fungere her hos oss, påpeker Bjørnli.
Å konstruere hybridsystemer som skal lene seg på naturlig ventilasjon krever kunnskap om lokale klimatiske forhold.
- Det er enorme forskjeller i luftkvalitet og temperatur mellom Røros og Bergen. Bjørnli påpeker at hvis det skal bygges 2 bygninger med samme størrelse og funksjon på disse 2 stedene ,vil de måtte se svært forskjellige ut og ha helt ulike løsninger på ventilasjonsanleggene hvis det var en hybridløsning som absolutt skulle prosjekteres.

Er det noen vits?
Med stadig høyere krav til isolasjon av bygg og en effektivitet på varmegjenvinning på omkring 85 % samt svært lave SFP-verdier(energiforbruk til drift av vifter), er det kanskje på tide å innse at også mekaniske DCV-anlegg vil ha energiforbruk som er svært lave. Energiforbruket til ettervarming av venilasjonsluft og til drift av vifter kan med riktig konstruerte DCV-anlegg ligge under 5% av byggets totale energiforbruk.

- Det betyr ikke at man skal avskrive naturlig ventilasjon/hybridventilasjon. Man skal stille seg åpen for andre løsninger enn de tradisjonelle, men man må være villig til å sette et objektivt kritisk blikk på hvert enkelt prosjekt basert på dyp faglig kompetanse. Stort sett er alle bygninger som føres opp i Norge ”prototyper” i den forstand at bygninger i liten grad serieproduseres. Alle prototyper er beheftet med feil og mangler. For å fjerne flest mulige feil bør man så langt det er mulig bruke preaksepterte og velprøvde løsninger. Ombygginger som følge av at man ikke har gjort tilstrekkelig dypdykk i bygningens termiske og bygningsfysiske begrensninger og muligheter kan bli svært kostbart, sier Bjørnli. Å velge enkle og velprøvde løsninger vil for de fleste sannsynligvis være den riktige strategien.