Etter de to innspillsmøtene Direktoratet arrangerte i fjor, ble blant annet Sintef Byggforsk engasjert til å gjennomføre flere utredninger.

– Vi vil i det videre arbeidet med TEK 17 også vurdere behovsprøvd ventilasjon, sier Sverre Holøs, seniorforsker ved SINTEF Byggforsk til Lavenergiprogrammets nyhetsbrev.

Forsker på bruk av sensorer som måler aktivitetsnivået
Sammen med en gruppe tyske forskere har Sintef Byggforsk sett på muligheten for å koble sensorer til mobiltelefonen som måler aktivitetsnivået og oksygenmetningen i blodet til hver enkelt bruker. Holøs ser for seg at brukeren kan kommunisere med driftsansvarlig i bygget ved hjelp av en app, slik at han eller hun kan melde fra om behov for økt luftskifte.

– Vi vet alle at det går med fryktelig mye energi til ventilasjon i næringsbygg, så det kan være at en strengere behovsprøving av ventilasjon er veien å gå for å få ned energibruken i bygg, uttaler daglig leder i Lavenergiprogrammet, Guro Hauge.

Mye å spare på stor variasjon i behov
Holøs har regnet ut at en gjennomsnittlig kontorist som veier 73 kilo har behov for 79 liter luft i timen hvis han skal være produktiv på jobb. I et vanlig næringsbygg ventilerer man ofte med 10-15 liter eller mer per sekund for hver person. En elev på ungdomsskolen som sover i timen vil ha et betraktelig mye mindre behov for luft enn dette.

Resten av arikkelen kan du lese på lavenergiprogrammet ved å klikke her