Det hersker ulike normer og oppfatninger om hva som bør være minstekrav til utskifting av luft i innemiljø. Nå skal Sintef gjennomføre et «en gang for alle» bredt og grundig forskningsarbeid, der målet er å fastslå hva som bør være en fornuftig norm under ulike forutsetninger.

- I dag dimensjoneres etter ulike krav, henholdsvis er disse tuftet i arbeidsmiljø og Tek. Det skaper forvirring. Nå skal vi gå grundig til verks for å frem nødvendig kunnskap om minimum ventilasjon og tilleggsventilasjon, både i skolebygg og kontorbygg, forteller Mads Mysen, forskningsleder ved Sintef, som skal lede arbeidet.

En bransjedugnad
Mysen berømmer nå ventilasjonsbransjen for å legge skuldra til et viktig og fremtidsrettet arbeid. Prosjektet har blant annet bakgrunn i et fagseminar om emnet i regi av Undervisningsbygg i fjor, der en rekke av foredragsholderne pekte på uklare krav og forvirring om det faglige grunnlaget.

Normene bygger på tidligere forskning og er mer eller mindre tilfeldig satt. Fagfolk og bransjefolk har lenge etterlysr en kalibrering av kravene, ikke minst er det lite kunnskap om utslipp fra materialer og inventar i rom som er i bruk.

- Vi skal måle faktiske konsentrasjoner av kjemikalier fra interiøret og sette dette i sammenheng med utskriftingen, sier Mysen.
Emisjon fra interiøret er en viktig faktor for det som bør være minimum av utskifting, både i nye bygg og på sikt.

Nettopp luftmengdebehov som bør gjelde for utskifting av luft når et rom er tomt og når det er fullt er noe prosjekter vil ta for seg.

- Det er ulike normer til skoler og til kontorer, men disse vil vi gå etter i sømmene. Et alternativ til høy grunnventilasjon er ekstra forsert ventilasjon når rom tas i bruk. Det er effekten av slike tiltak i forhold til oppfattet luftkvalitet, inneklimarelaterte symptomer og produktivitet vi skal forske i BEST VENT, sier Mysen.

Behovsstyring
Å kartlegge og fastslå rammebetingelsene for behovs-styring er et viktig kapittel i arbeidet, der man vil se på forurensning, helse og produktivitet.

For å oppnå relevant kunnskap vil man bruke både skoler og kontorbygg som forskningsarenaer, der man vil gjennomføre forsøk med personer i testpanel, som skal være reelle indikatorer på inneklima-kvalitet.

- Skolene har avanserte SD-anlegg som vi kan benytte oss av, sier Mysen.

Skoleforsøken vil bli gjennomført når elevene er på ferie, som i høstferieuka.
Prosjektet vil starte med en grundig faglig gjennomgang, og munne ut il reelle forsøk med virkelige skoleelever, som da blir invitert i delta.

- Målet er å finne ut de ventilasjonsstrategiene som gir maksimalt inneklima og høyeste mulige elevprestasjoner med samme ventilasjonsmengde, sier Mysen.

- Prosjektet finansieres av Forskningsrådet og følgende næringslivspartnere: Undervisningsbygg Oslo KF, GK AS, DnB Eiendom AS, Interfil AS , Camfill Norge AS, Erichsen & Horgen AS, Hjellnes Consult AS, Multiconsult AS, Swegon AS, Belimo Automasjon Norge AS, NEAS AS, Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forenings Stiftelse for forskning.