Apple har lenge hatt utstyr som måler CO2-innholdet i rommet og varsler mobiltelefonen. Nå har Vestfold fylkeskommune og Allergiforbundet fått utviklet en app som kan måle luftkvaliteten. Bakgrunnen var at de fikk tall som viste at tre av fire var misfornøyde med inneklimaet på jobben.

Hvis du føler at det for varmt på kontoret, eller at lufta tørr, tung og dårlig? Aktiver appen og du får svaret på luftkvaliteten. Den gir også beskjed om for mye støy eller om lyset for dårlig.

Den nye appen er utviklet av ventilasjonsforsker Frode Frydenlund og mikrobiolog Elisabeth Haugen ved SINTEF, i nært samarbeid med Norges Astma- og Allergiforbund og Vestfold fylkeskommune.

-Målet er å redusere den delen av sykefraværet som skyldes dårlig inneklima på jobb, en utgiftspost som trolig veier tungt i samfunnsregnskapet. Appen skal gjøre det lettere for arbeidstakeren å ta tak i inneklimaproblemer så tidlig som mulig. Aller helst før problemene har rukket å vokse seg store, sier Frode Frydenlund til Adresseavisa.

Videre skriver avisa at bakteppet er at dårlig inneklima kan forverre plagene til personer med astma, allergier eller annen overfølsomhet. I tillegg kan også friske personer oppleve helseplager som hodepine, luftveisirritasjon og sviende øyne av å jobbe i usunne bygg.

Appen gir hjelp til å gjennomføre en egen kartlegging av arbeidsplassen, i påvente av profesjonell hjelp fra driftspersonell eller andre ressurspersoner på arbeidsplassen. Kanskje avdekkes et forhold som kan ordnes på egenhånd, uten å tilkalle hjelp.

Appen skal være veiviser som forteller hva man bør se nærmere på hvis det oppleves at deler av innemiljøet er sjenerende.

Her er noen eksempler slik SINTEF beskriver den nye appen:
For varmt? Ett av sjekkpunktene som appen gir deg, er: Opplever du lufta fra ventilasjonsristene som unormal varm? Hvis ja, blir du bedt om å forsøke følgende: Gi melding til leder. Ventilasjonsluften skal være undertemperert. Anbefalt temperatur er 18-19 grader.

Tørr luft? Ett av sjekkpunktene: Er det mulig å senke temperaturen i rommet? Hvis ja: Senk temperaturen slik at den ikke overstiger 20 grader.

Ubehagelig lukt? Ett av sjekkpunktene: Finnes det tegn på fuktskade? Hvis ja: Gi melding til leder, som bør handle raskt for å utbedre skaden.


Den nyutviklede appen er integrert i kvalitetsstyringssystemet Qm+, som Vestfold fylkeskommune og en rekke andre arbeidsgivere bruker. Tanken bak er at terskelen for innrapportering blir lavere når arbeidstakeren kan kontakte ansvarlig driftspersonell via appen.

Når appen er koplet opp mot arbeidsgiverens kvalitetsstyringssystem, kan arbeidstakeren også få svar tilbake på smarttelefonen, nettbrett eller PC, med tilbakemelding om hva som er gjort. Via nettverktøy kan brukeren dermed følge sin egen sak.

VVSforum har sett nærmere på Apples løsning. Denne er er bygget for å bedre velværet og opprettholde aktivitetene ved at luftkvaliteten  innendørs eventuelt kan endres, og at akgtivitetene tilpasses den luftkvaliteten som er utendørs.

Systemet heter Netatmo Urban-værstasjon og består av to enheter, en innedel og en utedel. Enheten evaluerer luften inne ved å måle CO2-konsentrasjonen. Når CO2 når for høye nivåer, blir brukeren varslet direkte på iPad, iPhone eller iPod touch, og kan iverksette tiltak som for eksempel å øke ventilasjonen i rommet.

Utendørs måler den luftkvaliteten, slik at brukerne kan vurdere det beste tidspunktet for fysisk utendørsaktivitet, for eksempel å leke med barna, jogge eller gå eller kjøre til jobben.

”Minianlegget” Netatmo Urban koster ca 1400 kroner og appen er gratis tilgjengelig for nedlasting fra App Store. (Bildet under)