Administrerende direktør i VKEs medlemsbedrift Swegon AS, Jan Seljesæter var også tilstede på avslutningen for KEM-studentene og kan fortelle at Swegon AS til nå har seks ansatte som har gått gjennom KEM-utdanningsløpet.

- Vi er veldig fornøyde med de som har gått KEM-utdanningen og kommer til fortsatt å oppfordre våre ansatte til å ta dette utdanningsløpet, sier Seljesæter.

KEM-utdannelsen en del av arbeidsavtalen
Stian er opprinnelig utdannet murer, men etter 10 år i faget og grunnet plager med eksem, hadde han behov for å omskolere meg.

- Jeg søkte på en stilling i Swegon AS, og KEM-utdannelsen ble en del av avtalen ved ansettelse, sier han. Han jobber i dag som salgsansvarlig for inneklima produkter i Swegon AS. Arbeidsoppgavene består i hovedsak av direkte salg mot våre kunder, tilbudsgiving, prosjektoppfølging med mer. Jeg ønsker å utvikle meg videre i Swegon, og dra nytte av den kompetansen jeg har tilegnet meg, fortsetter han.

Har KEM-studiet svart opp til forventningene?
-Jeg er veldig fornøyd med studiet. Det har for min del, uten tvil, vært en medvirkende årsak til min egen utvikling innen faget. Med konkret kompetansehevning gjennom studiet, og «Learning by doing» i daglig jobbsituasjon.

Noe du mener burde vært gjort annerledes med studiet?
-Studiet har utviklet seg allerede siden KEM startet opp igjen. Forandringene har kommet på bakgrunn av erfaringer og tilbakemeldingene fra studentene underveis. Og etter hva jeg har hørt fra tidligere studenter, i riktig retning. Jeg mener allikevel det gjenstår noe arbeid i forbindelse med planlegging og tilrettelegging av de forskjellige modulene man går igjennom. Konkret kunne jeg naturligvis ønske meg ytterligere fokus på ventilasjon.

Anbefaler du andre å ta KEM-utdanning?
Ja! Men etter selv å ha vært igjennom 3,5 års med kveldsstudier, anbefaler jeg at man er motivert for å gjennomføre og bevisst på at en må legge ned god en innsatts.     

Er dette en utdannelse for «pyser»?
-Man trenger vel ikke akkurat å være macho for å søke, men et ønske om å gjennomføre og viljen til å stå løpet ut er viktig. Det handler om prioritering, og med en kvelds utdannelse over så lang tid, må man dessverre gi avkall på andre områder. Det kommer garantert de gangene man heller ønsker å være sammen med familien eller å gå ut med gutta, enn å sette av helga til skole.

Hvilke råd vil du gi til en som skal starte en KEM-utdanning?
-Hvis du har familie, diskuter det med de der hjemme først. Det krever en god innsats, og det er viktig med støtte og forståelse underveis. Delta på forelesningene, det er absolutt en fordel. Det er fort gjort å havne bakpå dersom en går glipp av for mange. Prøv å holde motivasjonen oppe og stå på, i ettertid går 3,5 år tross alt fort.
I tillegg er KEM-studiet en kjempemulighet til å kombinere arbeid med utdannelse, og en god investering i egen fremtid.

Har du tid til noen fritidsinteresser?
-Ja absolutt, men for min egen del, på langt nær så mye som ønsket. Studiet tar mye tid, og man må prioritere det som er best for en selv. Det betyr imidlertid ikke at en må slutte å leve, smiler han.

Kilde:vke.no