Dette var hovedtema for Sturla Ingebrigtsens foredrag under et et seminar VVS-foreningen Østfold holdt i Sarpsborg nylig.
- Behovsstyring er en god løsning, vel og merke dersom behovene varierer. Fra sone til sone, og langs en tidsakse. Å lykkes med å levere luft etter behov stiller naturligvis etr minimum av krav til det tekniske opplegget. Videre bør det være godt planlagt, satt sammen korrekt og fulgt opp over tid. Her er mulighetene for å måle og registrere forbruket svært viktig, sier Sturla Ingebrigtsen til Vvsforum.
Behov og dynamisk system
Starten på et godt anlegg som skal levere luft etter behov er naturligvis å forstå selve behovet, og planlegge anlegget optimalt til å dekke dette.
- Ta alle behov på alvor, og husk at et ventilasjonsanlegg er et dynamisk system, etter som luften tappes vil ytelse endre seg. Det er som en muskel som skal yte etter oppgavene, uten å overanstrenge seg eller miste kontrollen, presiserte Ingebrigtsen.
Små detaljer kan dessuten velte et godt anlegg basert på behovsstyring. Det gjelder derfor å ikke ta snarveier som kan ødelegge for et godt resultat.
- Med enkle feil og dumme valg kan all investering være bortkastet, understrekte Ingebrigtsen.
Som for eksempel, dersom man har man soner som skal ha konstant luftmengde, må man sikre at det blir konstant luftmengde akkurat her, og ikke tenk at det er et ”underordnet rom” så det har ikke noe si at luftmengden varierer litt.
- En slik løsning som “henger på” kan ødelegger hele dynamikken i anlegget og fører til at det ikke fungerer, presiserer Ingebrigtsen.
Registrere og dokumentere
Videre er det viktig å gjøre anlegget oversiktlig og forståelig ved å lage KS-skjemaer som fylles ut underveis. Det gjelder både under prosjektering, ved igangkjøring og under driftsfase.
- Det er ikke alltid enkelt for driftsfolk, som kommer inn i bygget etter det er ferdig, å forstå hva de har å rutte med. God FDV trenger et riktig utgangspunkt, sier Ingebrigtsen.
Det viktigste momentet i å sikre ytelse er derfor funksjonstest av anlegget.
Et behovsstyrt anlegg er som en kropp, som skal reagere riktig på ulike stimuli og signaler, flytte balansen og sette riktig trykk.
Det er for eksempel nødvendig at man sjekker at aggregatet girer opp når VAV-spjeld ber om mer luft i anlegget, og at aggregat girer ned når motsatt skjer. Svært ofte blir ikke dette gjennomført og man vet egentlig ikke om anlegget fungerer som tenkt.
- Da kan hele investeringen være bortkastet og man står igjen med et problemanlegg, sier Ingebrigtsen.
Denne funksjonstesten er tverrfaglig så her må automatikk og ventilasjonsentreprenør samarbeide. Denne funksjonstesten bør også gjennomføres på 1 års befaringen.
Samtidighet og nøyaktighet
Ingebrigtsen anbefaler dessuten at samtidighetsfaktor legges fram på SD-anlegg. På denne måten kan driftspersonell enkelt se om ”belastningen” på anlegget stemmer overrens med bruken av anlegget.
- Om samtidigheten er høy på en dag med få personer er det en klar indikasjon på at anlegget ikke fungerer som tenkt, dette er en viktig oppgave å sjekke, sier Ingebrigtsen, som legger til at Systemairs nye aggregater med PM-motorer, er optimale for behovsstyrt ventilasjon.
Mens gammel motorteknologi mister virkningsgraden sin ved nedregulering vil PM-motoren opprettholde høy virkningsgrad også ved nedregulering.
- Et godt råd til slutt er at man gjerne kan bruke mange elektrikere til å trekke kabler. Men bruk helst bare en til å koble det sammen, det lønner seg som regel, sier Ingebrigtsen fra Systemair.
Sturla Ingebrigtsen holdt sist uke et foredrag om Behovstyring av ventilasjon under heldagskonferansen til VVS-foreningen i Østfold.
Luft etter behov
Behovsstyring av ventilasjon er veien å gå, men suksess krever kyndig hånd fra start til mål. Luft etter behov er en god vei mellom energiøkonomi og godt inneklima. Men hva skal til for å lykkes med behovsstyrt ventilasjon?
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover